A hat százalékos hitelmutató is sokat segítene

A lakáspiac fellendüléséhez jövőkép is kell

Jelenleg 8,5-9 százalékos teljes hiteldíjmutatóval lehet forint alapú lakáshitelhez jutni, ez a fiskális és a monetáris politika együttműködésével egy-másfél éven belül lecsökkenthető 6 százalékra, és akkor megjelennek a piacon a lakásvásárlók.

2010.10.29 18:45MTI

Mindezt Földi Tibor mondta, aki a Cordia Zrt. vezérigazgatójaként vesz részt az Ingatlanfejlesztési Kerekasztal munkájában.

A szakember az MTI-nek pénteken adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az otthonteremtési program eddig egy konkrét eszközt mutatott fel: a lakás-takarékpénztári megtakarításokat 8 helyett 10 évig támogatja az állam.

Véleménye szerint is hosszú távon az öngondoskodás befolyásolja a lakáspiacot leginkább. Az szja csökkentésével is több jövedelem marad az embereknél, de ez csak az alkalmazottakra vonatkozik - jelezte -, akik vállalkozóként dolgoznak, azokra nem igaz.

A lakáspiac akkor élénkül meg, ha az embereknek lesz jövőképük, és fenntartható lesz a finanszírozás - húzta alá. Az előbbi azt jelenti, hogy beindul a gazdasági növekedés, a munkavállalóknak pedig nem kell félniük attól, hogy ha felmondanak nekik, máshol nem kapnak munkát - fejtette ki.

A fenntartható lakásfinanszírozásnak pedig a megfizethető hitelkamat a feltétele - mutatott rá. Amennyiben a jegybanki alapkamat 1 százalékponttal csökkenne, a bankok pedig a jelenlegi 3-4 százalékpontos kamatmarzsot csökkentenék, akkor egy-másfél éven belül elérhető lenne a 6 százalék körüli teljes hiteldíj mutató - vélekedett.

Földi Tibor beszámolt a Cordia felméréséről, amelyet a budapesti lakáspiacon végzett. A megkezdett projektek száma 308, amelyek 22.600 lakást tartalmaznak. Az eladatlan lakások száma 5.757, a kínálat egynegyede. Az idei első félévben 1.100 lakást adtak el a fejlesztők, és csak 500 új jött a piacra. Ennek köszönhető az, hogy a két évvel ezelőtti 39 százalékról 25-re esett az eladatlan lakások aránya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.