Két év múlva lehet mozgolódás

Apró léptekkel: Idén még vegetál a lakáspiac

Keseregnek az új lakásokat építő vállalkozások: az ár alatt kínált, már felépített új vagy használt lakások miatt nem kezdhetnek el építeni további otthonokat. Nagyon úgy tűnik, hogy először a használt lakáspiacnak kell beindulnia és utána következhet a nagy építések időszaka.

2010.01.26 13:14ma.hu

Meglepően mozgalmas januári kezdésről „panaszkodnak” az ingatlanközvetítők. Az illeték csökkenése beindította a vevőáradatot. Igaz, leginkább olyan lakásokat, házakat keresnek, ahol a tulajdonos már nem tudja törleszteni a részleteket, adósságcsapdába került. Emiatt áron alul hirdetik sokan ingatlanukat. Kedvező a vevőknek, elkeserítő tény az eladóknak.

Nem ritka az sem, hogy a már felépített „modern panelek” irreálisan magas négyzetméterárai több tízezer forinttal estek vissza. Így az egy évvel ezelőtt 400 ezer/négyzetméterért kínált ingatlant 320 ezer/ négyzetméter áron is megkaparinthatjuk. Ezek az árak évekkel ezelőtt voltak a palettán, magyarán a hülyének is megéri vásárolni ezekben az időkben. A piacon jelenleg körülbelül 3000 átadott, de el nem adott lakás keresi új tulajdonosát. Emiatt szükségtelen és felesleges belekezdeni az újabb lakóparkok építésébe, blokkot okozna az értékesítésben.

A hitelezési feltételek szigorodtak, ami nem kedvező, hiszen a legtöbb ember banki segítséggel vásárol. Sok víznek kell még lefolynia a Dunán-Tiszán ahhoz, hogy helyreálljanak a finanszírozási feltételek. Ma már 50 százalékos önerőt és 40 százalékos előértékesítést várnak a szerződéshez, ez pedig gyakorlatilag vállalhatatlan feladat. Az új lakásokat csak jelentős engedménnyel lehet értékesíteni. Több helyen kezdenek népszerűvé válni a bérleti konstrukciók, amelyek közül az egyszerű bérletek a legnépszerűbbek, hiszen nem kötelesek megvásárolni az adott lakást.

Az egyik nagy ingatlaniroda ügyvezetője szerint az első félév nehéz lesz, a második félévben viszont belendülhet a piac- a tulajdonosok akkor már nagyon meg akarnak majd szabadulni a hitelekkel terhelt ingatlanjaiktól. Óvatosan fogalmaznak az ingatlanközvetítők. Csodákat nem lehet egy-két hónap alatt elérni, lassan fog beindulni a piac. Először le kel apasztani az irdatlan mennyiségű kínálatot, és csak utána jöhet a stabilizáció a szakmára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.