Bűnözők pénzére vadásznak

264 ingatlant, 310 céget, járműveket, üzlethelyiségeket, bankszámlákat foglaltattak le

Hatvanhét bűnügyben több milliárd forintnyi vagyont derített fel fennállásának egy éve alatt a Magyar Vagyon-visszaszerzési Hivatal.

2010.06.23 07:30Népszabadság

Magyarországon és az EU tagállamaiban 264 ingatlant, 310 céget, járműveket, üzlethelyiségeket és közel kéttucatnyi bankszámlát foglaltattak le - írta a Népszabadság szerdai számában. A lap szerint a hivatal munkájának megkönnyítése érdekében a rendőrség központi bankszámla-nyilvántartót állíttatna föl.

Az Európai Unió Tanácsa 2007. december 6-án döntött arról, hogy a tagállamoknak 2008. december 31-ig létre kell hozniuk legalább egy vagyon-visszaszerzési hivatalt, amelyek feladata az olyan, bűncselekményekből származó jövedelmek és a bűncselekményekhez kapcsolódó egyéb tulajdonok felkutatásának elősegítése, amelyeket a büntetőeljárás során az illetékes hatóságok befagyaszthatnak, lefoglalhatnak vagy elkobozhatnak. Magyarországon a hivatal a Nemzeti Nyomozó Iroda keretei között alakult meg, mindössze nyolc fővel.

A lapnak Bereczki Zoltán, az NNI illetékes osztályvezetője elmondta: a vagyon-visszaszerzési hivatalok eljárása sokkal gyorsabb, mint a bűnözők külföldre menekített vagyonának felkutatására alkalmazott hagyományos eljárás, a jogsegély. Ugyanakkor a hazai szabályozás nem könnyíti meg a hivatal dolgát, sok uniós tagállammal ellentétben Magyarországon nincs központi bankszámla-nyilvántartó, ahol percek alatt ki lehetne deríteni, hogy valakinek mely bankokban, takarékszövetkezetekben és brókercégeknél van számlája.

A rendőrség illetékesei azt szeretnék, ha a bűnös pénzek hatékonyabb felderítése érdekében nálunk is létrehoznának egy központi bankszámla-nyilvántartót - írta a Népszabadság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.