Drága volt a légtérzár

Vulkánkitörés - Ötmilliárd dollár a világgazdaság kára

Az izlandi vulkánkitörés miatt áprilisban elrendelt több napos európai légtérzár összességében ötmilliárd dollár kárt okozott a világgazdaságnak - állapította meg az Airbus számára készített elemzésében az Oxford Economics.

2010.05.26 18:14MTI

A légitársaságokon, és utasokon kívül sok céget is igen hátrányosan érintett a leállás, mivel többek között romlandó élelmiszerek, virágok, alkatrészek nem jutottak el időben megrendelőikhez.

Az Oxford Economics számításai szerint a légitársaságok vesztesége 2,2 milliárd dollárra tehető, az idegenforgalom mintegy 1,6 milliárdot veszített, mert elmaradtak a turisták. Mintegy fél milliárd dollárra tehető a kár abból, hogy sokan rekedtek a repülőtereken, és nem tudtak visszatérni munkahelyükre.

A légtérzár legsúlyosabb hetében a gazdasági veszteségek Európában 2,63 milliárd dollárt értek el, Észak- és Dél-Amerikában közel egymilliárdot, Ázsiában meghaladja a fél milliárdot, globálisan összességében eléri a 4,7 milliárdot.

Az azt követő mintegy ötezer járatkiesés miatt ment fel az összeg öt milliárd dollárra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.