Még nem merik kijelenteni, hogy vége...

Jó hír a repülni vágyóknak: nem puffog már az izlandi vulkán

Jó hír Izlandról - mindenekelőtt a légi utasoknak -, a jelek szerint a hat hete kitört gleccservulkán nem lövell sem hamut, sem lávát.

2010.05.23 19:20MTI

A reykjavíki meteorológiai intézet szóvivőjének vasárnapi közlése szerint az Eyjafjallajökull gleccser kráteréből a hét végén már nem jött a felszínre sem láva, sem vulkánhamu. Az atmoszférát elérő felhők csupán vízgőzből állnak - fűzte hozzá.

A vulkánból származó hamufelhő április közepe óta okozott óriási zavarokat az európai légi közlekedésben, egyes légtereket napokra lezártak, félvén attól, hogy az apró részecskék végzetes motorhibákat idéznek elő.

"Még korai lenne a kitörést hivatalosan befejezettnek nyilvánítani" - mondta a szóvivő az izlandi fővárosban. Egyelőre szakértők vizsgálják a helyszínen a krátert.

Mindazonáltal, még ha a vulkán aktivitását befejezettnek is lehetne tekinteni, egy újabb kitörés nem zárható ki teljesen. A szigetországban mintegy 30, eltérő aktivitású vulkánt tartanak számon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.