1 milliárdos veszteség

Vulkánkitörés - Amerikai szabályokat venne át az Eurocontrol

Az Egyesült Államokban érvényes szabályok átvételét javasolja a vulkáni hamu okozta légi forgalmi korlátozások megelőzése érdekében az Eurocontrol.

2010.05.12 15:42MTI

A légi közlekedés európai szervezetének szóvivője szerdán Brüsszelben közölte: a bevezetni javasolt amerikai eredetű szabály szerint a vulkáni hamufelhők körül 190 kilométeres körzetben tilos repülni.

Ezzel a megoldással jelentősen csökkenteni lehet a légtérzárlatok és reptérbezárások számát - mondta Daniel Hoeltgen. Az Eurocontrol az amerikai szövetségi légügyi hatóság, az Európai Bizottság és európai nemzeti szakhatóságok képviselőivel folytat egyeztetéseket arról, hogy miként lehet kezelni a vulkáni hamu okozta problémákat. A konzultációk alapján "új szabályozást javasolunk, ami gyakorlatilag az amerikai szabályok átvételét jelentené. Ehhez szükséges az uniós hatóságok hozzájárulása is" - mondta a szóvivő.

Áprilisban az izlandi Eyjafjöll vulkán kitörése miatt az európai légtér nagy részén napokra leállt a forgalom. Számos szakértő bírálta a légtérzárlatot elrendelő hatóságokat, túlzott reakciónak minősítve az intézkedéseket, amelyek következtében közel 100 ezer járatot töröltek, és a légitársaságokat több mint 1 milliárd euró veszteség érte.

Az izlandi vulkán aktivitása május 6-a, csütörtök óta újra megnőtt, így ismét több repteret lezártak rövidebb-hosszabb időre, és még kedden, május 11-én is közel ezer járatot töröltek.

A légi közlekedés korlátozására biztonsági okokból van szükség, mert a hamu károsíthatja a repülőgépek hajtóművét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.