Visszaütött az ultraliberális gazdaságpolitika

Parragh: Az uniós forrásokat hibás logika mentén költi el Magyarország

A magyar gazdaság egyik fő problémája az elmúlt évek teljesen elhibázott, ultraliberális gazdaságpolitikája - nyilatkozta a Duna Televízió reggeli műsorában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

2010.05.26 13:20dunatv.hu

Az uniós források hazai lehívásáról és elköltéséről azt mondta: Magyarország hibásan, egy fejlett ország logikájával költötte el a megszerzett brüsszeli forrásokat. A magyar gazdaság elmúlt évekbeli egyik problémája, hogy abszolút ultraliberális szemlélet mentén mozgott; amely szemlélet minden döntést a versenyre hagyott, a hazai cégek érdekeire nem figyelt, nem próbálta megóvni őket.

A magyar gazdaságot támogatni hivatott intézményrendszerek pedig látszatintézményként működtek. Ráadásul nagyon rossz gazdaság körüli környezet alakult ki bürokráciában, korrupcióban, adórendszerben, s mára már sajnos a belső piac vonatkozásában is - nyilatkozta a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorának Parragh László, Magyarország egy fejlett ország logikájával költötte el az eddig lehívott uniós pénzeket, ami szintén nem segítette elő a gazdaság fejlődését.

Úgy látja: a brüsszeli pénzeket olyan beruházásokra költöttük, amelyek a mindennapi életvitel szempontjából jók ugyan, de nem indukálnak tartós gazdasági növekedést. Példaként a főterek, várak, díszkivilágítások megújítását említette. Ehelyett jobb lett volna gépeket és berendezéseket vásárolni, gyártási technológiákat fejleszteni, beszállítói láncokat kiépíteni az EU-forrásokból.

"Azzal, hogy felújítjuk a komáromi várat, építőipari keresletet teremtünk a megyében - egy évre. Ha olyan gépeket vettünk volna kisvállalkozóknak, amelyen keresztül tartós beszállítóivá válhattak volna a Nokiának, a Suzukinak, és más jelentős cégeknek, azzal tartós munkahelyeket és adóbevételeket teremthettünk volna"
- érvelt Parragh László.

Mit gondol az új gazdasági kormányzat elképzeléséről, miszerint a bürokrácia jelentette költségterhet kétezer-nyolcszáz milliárd forintról kétezer milliárd forintra csökkentenék, és mérsékelnék az adókat is? - hangzott a Hattól nyolcig kérdése. Parragh László úgy reagált: mindkét lépést üdvözli, sőt, elvárja a gazdaság az új kormányzattól. A bürokrácia csökkentése szerinte végrehajtható, de a nyolcszázmilliárdos tehercsökkenéshez "nagyon nagyokat kell vágni, a mostani rendszert fenekestől fel kell forgatni".

Ami az adó mértékét illeti, jogos elvárás a gazdaság oldaláról az elvonás mértékének csökkentése, mivel az adószintünk 20-25 százalékkal magasabb, mint a környező országoké. Ám még a mai elvonási rendszeren belül is jelentősek a vállalkozások mérete szerinti eltérések - mondta. Míg egy nagy cég száz forint számított adóból ténylegesen negyven forint körüli összeget fizet be, a többit kedvezményeken keresztül leírja, addig a kisvállalkozásoknak száz forint számított adóból kilencvenhatot kell befizetniük, mert rájuk nem vonatkoznak kedvezmények.

A 2002-ben indult Széchenyi Kártyának ma is tudna szerepet osztani az iparkamara, annál is inkább, mert a kártya az elmúlt nyolc évben is sikeresen működött. Jelentős adatbázis is kialakult a kártyarendszer révén, melyből jól látszik, melyek a fizetőképes vállalkozások. Ezért szerették volna az uniós forrásokat is ezen a rendszeren át a gazdaságba pumpálni, ám javaslatukat eddig a kormány elutasította. Kérdés, hogyan tudjuk majd továbbfejleszteni ez a programot a jövőben - mondta Parragh László a Duna Televízióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.