Gémesi szerint gesztusértéke van

Három és fél milliárdos megtakarítást hozhat a képviselői létszámcsökkentés

Gémesi György szerint három és fél milliárd forint takarítható meg az önkormányzati képviselők létszámának csökkentésével.

2010.05.19 13:25MTI

"Ez nem sok ahhoz a 3200 milliárd forinthoz képest, amellyel az önkormányzati szféra gazdálkodik, mégis gesztusértéke van" - mondta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerdán Szekszárdon, a Tolna megyei polgármesterekkel tartott konzultációját követő sajtótájékoztatón.

Mint mondta, jelenleg mintegy 15 milliárd forint a 26 ezer önkormányzati képviselő tiszteletdíja Magyarországon. Ezt megfelezve, majd a járulékokat levonva körülbelül három és fél milliárd forint takarítható meg - tette hozzá. "Fontos összeg, de nem ez fogja megmenteni az önkormányzatokat" - fogalmazott. Gémesi György kitért arra, hogy a fővárosban ugyanakkor százmilliárdos nagyságrendű tartalék van a rendszerben. Rengeteg a párhuzamosság, egyes feladatok többszörösen vannak finanszírozva - mondta. A MÖSZ elnöke példaként említette a fővárosban a parkolás rendszerét: ha a belvárosi önkormányzat átveszi a parkolást, az eddigi 400 millió forint helyett 900 millió forint lesz a bevétele. A Fidesz hétfőn benyújtott, az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatával kapcsolatban Gémesi György megjegyezte: az előterjesztőben a kétharmados többség birtokában is megvan a politikai önmérséklet, hiszen meghagyja a listás helyeket, amelyeket azok szerezhetnek meg, akik nem jutnak egyéni mandátumhoz.

A törvényjavaslat szerint jelentősen csökkenne az önkormányzati testületek létszáma. A jövőben a tízezer lakos alatti településeken száz lakosig kettő-nyolc lenne a helyi képviselők száma, a tízezernél nagyobb lélekszámú településeken 11-20 mandátumot osztanának ki.

A fővárosban minden 50 ezer lakos után egy képviselő lenne választható, a megyei közgyűlésekben pedig - a megyék lélekszámától függően - 20, 30 illetve 40 ezer lakosra jutna egy képviselő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.