Nem reform, csak létszámcsökkentés?

Már ősztől kevesebb lehet az önkormányzati képviselő

Már az idén kevesebb önkormányzati képviselőt választanánk, ha a kétharmados törvénymódosítást elfogadja az országgyűlés. Az ötezer lakosnál kisebb településeken fele annyi képviselő lenne, mint most, és majdnem ilyen lenne a helyzet a fővárosban is.

2010.05.18 12:41MR1- Kossuth

A városok, falvak jövő évi költségvetéséről és a többi helyi ügyről már kevesebb önkormányzati képviselő döntene, ha a parlament elfogadja a törvénymódosítást. Eddig a száz lakosnál kisebb településeken három helyi képviselőt választottak, ezután, lehet, hogy csak kettőt fognak.

Az ötezer főnél kisebb lélekszámú településeken most tizenegy önkormányzati képviselő van, a jövőben hat lehet. Budapesten minden ötvenezer lakos után választanának egy képviselőt, vagyis a jelenlegi 66 helyett 35-re csökkenne a létszámuk.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint ez még nem szerkezeti reform, csak létszámcsökkentés, de az is jelentős.

A korábbi rendszert egyszerűsítő változás az is, hogy a megyékben az eddigi kétféle lista - a tízezer alatti és a fölötti településeké - helyett csak egy lenne. Helyi listát eddig az a párt állíthatott, amelyiknek az egyéni kerületek negyedében volt jelöltje, ezután a kerületek fele lenne a követelmény. Budapesten nehezebb lesz a főpolgármester-jelöltek dolga: indulásukhoz az eddigihez képest négyszer annyi, 35-40 ezer budapesti támogatása kellhet.

Jelentős szigorítás - emeli ki László Róbert -, hogy a négyszázalékos bejutási küszöb öt százalékra nőne, csakúgy, mint a parlamenti voksolásnál, és kiterjed a tízezer fölötti települések helyi listáira is.

Ez egyértelműen a nagy pártoknak kedvez, és a kicsiket sújtja. Erősíti azt, hogy megváltoztatják azt a mandátum-kiosztási mechanizmust, amivel ezeket a szavazatokat mandátumokká alakítják. A polgármester-választás továbbra is közvetlen lesz minden településen, és megmarad a 3 200 önkormányzat is, bár a választási szakértő szerint az lenne a valódi reform, ha ezek számát csökkentenék, vagyis több település közösen látna el feladatokat.

A hasonló lélekszámú Portugáliában egyébként még háromszáz önkormányzat sincs, igaz, van elelnpélda is: Svájcnak háromezer önkormányzata van, ám lakosa lényegesen kevesebb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.