Az igazságügyi miniszter feljelenti a képviselőt

"Politikai sztriptíz" az Országházban? Vona mellénye kiverte a biztosítékot!

Bajnai Gordon kérésére az igazságügyi miniszter a kormány nevében feljelentést tesz amiatt, hogy Vona Gábor gárdamellényben tette le a képviselői esküjét az alakuló ülésen.

2010.05.14 18:51MTI

A leköszönő miniszterelnök ezt az Országgyűlés alakuló ülésén jelentette be. Bajnai Gordon leszögezte: ilyen mellényt tilos viselni, Magyarországon ez törvény. Emlékeztetett arra: a bíróság nem önmagában a Magyar Gárdát tiltotta be, hanem azt is, amit üzent.

A kormányfő hangsúlyozta: a törvény mindenkire vonatkozik, és tízszeresen, százszorosan vonatkozik a törvényhozás tagjaira. Hogyan akarnak önök törvényt hozni és azt várni, hogy az ország polgárai ezt betartsák, ha a törvényhozásban éppen önök szegnek törvényt - tette fel a kérdést.

Vona gárdamellényben tett esküt, Sólyom szerint kicsúfolta a parlamentarizmust

Vona betartotta ígéretét: gárdamellényben tett esküt - Fotó: MTI

Korábbi ígéretének megfelelően gárdamellényben tette le képviselői esküjét pénteken Vona Gábor, a Jobbik elnöke az Országgyűlés alakuló ülésén. Sólyom László köztársasági elnök úgy reagált: a parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki jogszabálysértéssel zavarja meg az Országgyűlés alakuló ülését.

Az MSZP és az LMP elítélte Vona Gábor akcióját, a Fidesz frakcióvezetője szerint a Bajnai-kormánynak kötelessége lépéseket tenni. A Jobbik elnöke fehér ingben és öltönyzakóban - alatta mellényt viselve - érkezett az Országházba, majd az eskütétel idejére levette zakóját és gárdamellényben mondta el képviselői esküjét. Mellénye hátoldalán hímzett oroszlán, az elején árpádsávos pajzs volt látható.

Vona Gábor az MTI-nek azt mondta: nem érzi jogszabálysértésnek, amit tett, ha azonban mégis az lenne, állampolgári engedetlenségnek fogja fel cselekedetét és vállalja a következményeit.

Tettét azzal indokolta, hogy úgy érezte: az eskütétel pillanata az, amikor a legjobban kifejezheti a szolidaritását azok iránt, akiket "az előző kormányzat meghurcolt és jogtalanul, antidemokratikus módon üldözött". A politikus arról, hogy - az eskütétel idejét leszámítva - zakót húzott a mellényére, elmondta: nem szerette volna, ha az alakuló ülés általa lehetőséget ad az MSZP számára, hogy "politikai botrányt csináljon".

Sólyom László köztársasági elnök az eset kapcsán kiadott közleményben rögzítette: a parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki az Országgyűlés alakuló ülését jogszabálysértéssel zavarja meg, tudva, hogy a hatályos rendelkezések nem adnak módot ennek fizikai megakadályozására. "Ez a méltatlanság azonban visszahull őrá, s mindenestől a múlthoz sorolja őt" - olvasható Sólyom László közleményében.

Mint írta, ha a Jobbik frakcióvezetője a jogsértéssel kérkedve esküszik a jogszabályok betartására, "hamis esküjével a hazugságot fogja képviselni az új Országgyűlésben", s ha a jogszabályok kiskapuira hivatkozik, olyan magatartás megtestesítője lesz, amelyet a hatalmas választói többség elvetett, amikor a rendet, a normák betartatását és az ügyeskedés végét követelte.

Az államfő közölte: minden országgyűlési képviselőnek be kell tartania a jogszabályokat, akármit is gondol róluk vagy alkotmányosságukról. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: a Bajnai-kormánynak nem joga, hanem kötelessége lépéseket tenni annak ügyében, hogy a Jobbik elnöke gárdamellényben tette le képviselői esküjét. Hozzátette, pártja még a nap folyamán mérlegeli, hogy mit tesz az ügyben.

Vona Gábor eskütétele közben az MSZP budapesti képviselői tiltakozásul egy horogkeresztet a kukába hajító embert ábrázoló kitűzőt raktak a ruhájukra.

Mesterházy Attila közölte, indítványozza, hogy a házbizottság megalakulása után azonnal tartson rendkívüli ülést, amelyen kezdeményezik: az Országházon belül is legyen szabálysértés, ami a Parlament falain kívül annak minősül. A szocialista frakcióvezető sajtótájékoztatóján hozzátette: kezdeményezi, hogy a demokratikus pártok tegyenek olyan nyilatkozatot, amelyben elítélik a Jobbik és Vona Gábor magatartását, mert ez egyszerre sértette sok ember érzéseit, a nemzeti érdeket és a jogszabályokat.

Vona mellényének hátoldalán hímzett oroszlán, az elején árpádsávos pajzs volt - Fotó: MTI

Mesterházy Attila elmondta, hogy az MSZP-frakció tagjai tudatosan hátat fordítottak az eskütétel alatt Vona Gábornak, mert amit elkövetett, méltatlan az Országházhoz, a magyar jogszabályokhoz. A politikus példa nélkülinek nevezte a történteket.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke azt mondta, nemcsak a baloldali választópolgárok, hanem minden magyar választópolgár számára méltatlan, hogy az alakuló ülés közben azt kell néznie, zajlik-e "ízléstelen politikai sztriptíz" az Országházban. Hozzáfűzte, nem tartja jónak, ha valaki két esetben is Szálasit idézi fel az Országházban: egyrészt azzal, hogy hozzá hasonlóan a koronára esküszik fel, másrészt a nyilasok és a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető viseletben jár.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint Vona Gábor akciója fájdalmas és sértő azon társadalmi csoportok számára, amelyek méltóságának védelme érdekében a bíróság feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet. Mint elmondta, megvannak azok az illetékes szervek és személyek, amelyeknek meg kell tenniük a szükséges lépéseket az ügyben. Közülük az Országgyűlés vezetését említette. A politikus hozzátette, az LMP nem a Jobbik tagjainak öltözködésével akar foglalkozni, mert véleményük szerint nem az, hanem a párt mondanivalója jelenthet fenyegetést.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tavaly novemberben úgy egészítette ki a szabálysértési kormányrendeletet, hogy a feloszlatott társadalmi szervezet működésében való részvétel, és a feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhájának, formaruhájának nyilvános rendezvényen történő viselése is szankcionálható lett. A tárca akkori közleménye szerint ugyanilyen megítélés alá esik az is, "ha valaki olyan egyenruhát, formaruhát visel, amelyről annak jellegzetes tulajdonságai alapján a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel".

A jelen ügyben olyan szabálysértési kérdésről van szó, ami pénzbírsággal sújtható, az őrizetbe vétel lehetősége a tettenérés esetén sem merülhet fel; büntetőeljárási kényszerintézkedés pedig azért nem, mert az csak bűncselekmény esetén jöhet szóba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.