Politikai komédia a Parlamentben

Megalakult az Országgyűlés - Hőbörgő Jobbik, elégedett Fidesz, fanyalgó Kovács

Letették esküjüket az új Országgyűlés képviselői pénteken a parlament alakuló ülésén. Ezt követően a korelnök bejelentette: megalakult az Országgyűlés.

2010.05.14 15:52MTI

Az eskütételt a történelmi zászlók bevonulása előzte meg. Az eskü szövegét a hagyományoktól eltérően nem a legfiatalabb képviselő - aki ezúttal a jobbikos Dúró Dóra -, hanem Horváth János fideszes korelnök olvasta elő. Az eskütételt követően a korelnök bejelentette az új Országgyűlés megalakulását.

Az eskütétel idejére Vona Gábor Jobbik-elnök levette zakóját és gárdamellényben tett esküt. A mellény hátoldalán hímzett oroszlán látszott, az elején árpádsávos pajzs volt. Az MSZP budapesti képviselői ez ellen tiltakozva egy kitűzőt raktak fel ruhájukra, amely egy horogkeresztet kukába hajító embert ábrázol.

Burány Sándor budapesti MSZP-elnök az MTI-nek elmondta: akciójuk a gárdamellény parlamentben történő viselése ellen irányult.

Vona Gábor Jobbik-elnök levette zakóját és gárdamellényben tett esküt - Fotó: MTI

Sólyom: nem engedhető meg gyűlöletre uszítás az Országgyűlésben

A köztársasági elnök az új összetételű Országgyűlés alakuló ülésén, pénteken, rámutatott arra is, hogy emellett van néhány téma, amelyekre különösen fel szeretné hívni a figyelmet, mert ezeket a jövő számára különösen fontosnak tartja, és a gazdasági célkitűzésektől sem függetlenek.

Az első a nevelés és oktatás rendszerének teljes újjáépítése, a második a korrupció megfékezése, valamint meg kell szabadítani az országot a szegénység keserűségétől, s ettől elválaszthatatlanul, a cigányság integrációját is meg kell oldani. Ehhez a munkalehetőség mellett mindenek előtt az iskolán keresztül vezet az út - mondta az államfő.

Sólyom László szerint az egész társadalom együttműködése szükséges ahhoz, hogy eredmények szülessenek. Mint mondta, az a bizalom és felhatalmazás, amelyet a munkáját most megkezdő Országgyűlés a választóktól megkapott, sokkal többre kötelez, mint ami egy új parlamenti ciklussal szokásosan együtt jár.

Úgy fogalmazott: ennek a parlamentnek, de különösen az óriási kormánytöbbségnek a képviselői egy morális válsággal terhelt korszak után az erkölcsi kudarc kockázatát is viselik. Sólyom László beszédében kiemelte: foglalkozni kell azzal a "szembeötlő különbséggel", hogy az 1990-ben megalakult "történelmi parlamentben" nem volt radikális jobboldali párt és frakció, "most viszont a választók akaratából van".

"Le kell szögeznünk, hogy minden országgyűlési képviselő egyenlő legitimáció birtokosa, jogállásukban nincs különbség" - tette hozzá.

Mint fogalmazott, minden párt létének megvannak az alkotmányos feltételei, valamint működésének világos, alkotmányos határai. Véleménye szerint pontos határa van annak is, hogy az Alkotmány alapértékeivel, az emberi méltósággal és az egyenlőséggel szemben álló, erkölcsileg elfogadhatatlan nézetek hangoztatása mikor lesz tűrhetetlen büntetőjogilag is.

Nem engedhető meg például, hogy gyűlöletre uszítás elhangozzék az Országgyűlésben, vagy az Országgyűlés tagjának szájából - mondta. Hozzátette: a mentelmi jog nem védheti azt a képviselőt, aki ezt a bűncselekményt elköveti, a mentelmi jog feladata, hogy a képviselőt megvédje a munkáját akadályozó zaklatástól és támadásoktól, de nem lehet menlevél a tudatos jogsértőknek.

Sólyom László szerint téves és félrevezető, sőt rosszakaratú lenne a magyar Országgyűlést vagy politikai életet azzal jellemezni, vagy annak alapján megítélni, hogy radikális jobboldali párt is bejutott az Országgyűlésbe. A számos régi európai demokráciát, ahol szélsőséges párt is van a parlamentben, nem eszerint, hanem az egész demokratikus rendszer szilárdsága és alkotmányos működése alapján ítélik meg - közölte.

A képviselők leteszik esküjüket - Fotó: MTI

Az államfő kiemelte a Lehet Más a Politika parlamentbe jutását is, mely kapcsán úgy fogalmazott: a parlamentbe jutott az a párt, amely a környezetvédelmet, a jövő nemzedékek iránti felelősséget, a fenntartható fejlődést tartja egyik fő, és jellegadó feladatának.

Ezzel az európai törvényhozásoknak nemcsak egy negatív, hanem egy pozitív megfelelőjével is rendelkezik ez az új Országgyűlés
- tette hozzá.

A köztársasági elnök szerint "az elmúlt évek válságai bizonyították, hogy az Alkotmány és az alapjogok a végső támaszunk és segítőnk".

Mint hozzátette, köztársasági elnöki munkája ennek a rendnek a védelmére és fenntartására irányult. Sólyom László beszéde után megerősítette: Orbán Viktort, a Fidesz elnökét fogja miniszterelnöknek javasolni az Országgyűlésnek.

A bejelentést kitörő taps fogadta a kormányoldalon. Elmondta azt is: az alakuló ülésig mind a 386 megválasztott képviselő benyújtotta megbízólevelét.

Az államfő ezután felkérte a fideszes Horváth Jánost a korelnöki tisztség, a jobbikos Dúró Dórát, Farkas Gergelyt, Samu Tamás Gergőt és Bana Tibort a korjegyzői feladatok ellátására. Bejelentette, hogy a képviselők megbízóleveleit mandátumvizsgálat céljából a korelnök és a korjegyzők rendelkezésére bocsátotta.

"Mint zsákmányt önmaguknak" - Horváth János: közérdek a gazdaság helyzetének pontos elemzése

Horváth János azt mondta, hogy a rendszerváltás ballépéseit kiábrándultan kritizáló közvéleményt irritálja "az a fonák fejlemény", hogy a pártállam funkcionáriusai váltak a polgári piacgazdaság irányítójává.

Akik a zsarnok diktatúra idején "ócsárolták a magántulajdont", majd a fordulat után ők lettek gazdag tulajdonosok - mondta.

Tetőzi a háborgást, ahogy ennek az oligarchiának a politikai megtestesítői az országot államcsődbe kormányozták - fűzte hozzá.

Még akkor is makacsul ragaszkodtak a rövid távú előnyök kiaknázásához, amikor már szinte senki sem kételkedik, hogy több kárt okoznak a nemzetgazdaságnak, "mint zsákmányt önmaguknak." - fogalmazott Horváth János, akinek szavait a Fidesz-KDNP képviselőinek tapsa fogadta.

A gazdasági helyzet pontos feltárása, a közgazdasági elemzés közérdek - mutatott rá. A korelnök utalva a kettős állampolgárságról szóló tervezett törvényjavaslatra azt mondta, ünnepélyes pillanat ez, az új országgyűlés olyan dolgokat kíván megtenni, amivel eddig adósai voltunk önmagunknak.

Horváth János az alakuló ülésen külön üdvözölte határon túli magyarok küldötteit. A képviselők néma felállással adóztak az elhunyt képviselők - Raj Tamás (SZDSZ), Dragon Pál (FKgP, MDF), Toller László (MSZP) - emléke elött.

Korelnök: a morális magatartás jó befektetés

Horváth János, az Országgyűlés korelnöke szerint az alakuló parlament munkája során tisztulhat a közélet, oszolhat a korrupció gyanúja, illetve teret nyerhet az a felismerés, hogy a morális magatartás jó befektetés.

A Országgyűlés fideszes korelnöke a parlament alakuló ülésén tartott beszédében hangsúlyozta: a képviselők előtt álló út legfontosabb mérföldkövei a bizalom, a kezdeményezés, valamint a hatékony munka.

A parlament olyan dolgokat kíván tenni a határon túli magyarok ügyében, amelyekkel eddig "adósok maradtunk" - fűzte hozzá a legidősebb képviselő.

Beszámolók a választások lebonyolításáról

Az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke szerint az idei választások során "elvétve került sor nem kívánatos jelenségekre".

Az önkormányzati miniszter úgy vélte, helyesen döntött az OVB és az Országos Választási Iroda (OVI), hogy az első fordulóban meghosszabbította a kampánycsendet.

Szigeti Péter, az OVB elnöke pénteken az Országgyűlés alakuló ülésén az április 11-én és április 25-én megtartott országgyűlési képviselő-választásról szóló beszámoló kapcsán elmondta: a negatív kampányon túlmenően csak elvétve történtek nemkívánatos jelenségek, ezek között említette a választások tisztaságát befolyásoló ajánlószelvény-gyűjtés anomáliát és a választópolgárok hozzájárulása nélküli adatállományokat, adatbázisokat.

Az OVB elnöke beszélt arról is, hogy a jogalkalmazás során négy problémát tapasztaltak. Elmondta: visszaélésekre ad lehetőséget az ajánlószelvények szabályozásának és gyűjtésének rendszere, hiányzik a listát megalapozó követelmények fennállása időpontjának törvényi szabályozása.

Hozzátette: problémát jelent a nem megfelelően szabályozott mentelmi jog, valamint az igazolással szavazás, amely "komoly alkotmányossági problémákat vetett fel és bizonyos feltételek beállta esetén végrehajthatatlannak bizonyult".

Varga Zoltán önkormányzati miniszter az országgyűlési képviselő-választás megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos állami feladatok végrehajtásával kapcsolatban hangsúlyozta: módosítani kell az igazolással való és a külképviseleti szavazás szabályait.

Az önkormányzati miniszter szerint helyesen döntött az OVB és az OVI, hogy az első fordulóban meghosszabbította a kampánycsendet, ez "a választási eredmények 19 órai közvetítésére felkészült médiát váratlanul érte, értetlenséget, türelmetlenséget váltott ki szerkesztőkből és közönségből egyaránt".

Ezért utólag is meg kell követni a közönséget és a média dolgozóit - fűzte hozzá. Közölte: a választások állami feladatainak megszervezésére és lebonyolítására 7,125 milliárd forint volt, amelyből jelentős összeget takarítottak meg, mert a második fordulóban 57 egyéni választókerületben volt csak voksolás.

Szigeti Péter és Varga Zoltán is azt mondta: a választások az egész országban a törvényes előírásoknak megfelelően zajlottak le. A beszámolók után a fideszes Horváth János korelnök bejelentette, hogy az előterjesztésekről vita nélkül határoz az Országgyűlés a képviselői eskütétel után.

Az OVB-elnök és a miniszter beszéde után 20 perc szünetet rendeltek el mandátumigazolás céljából.

Igazolták a képviselők mandátumát

Egyhangú döntéssel, 377 szavazattal igazolták az új képviselők mandátumát az Országgyűlés alakuló ülésén péntek délután.

A plénum előtt ezt megelőzően Ágh Péter (Fidesz) közölte: megvizsgálták a korelnök és a korjegyzők mandátumát, és mindegyiket szabályosnak találta.

Az új Országgyűlés képviselői ezután döntöttek az új képviselők mandátumáról, majd Dúró Dóra (Jobbik) és Samu Tamás Gergő (Jobbik) korjegyzők ismertették az új Országgyűlés képviselőinek névsorát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.