14 százalékkal kevesebb tripla meggy

Kirabolták a félkarút: csökkent a pénznyerő automata ágazat árbevétele tavaly

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) tagjai, vagyis a pénznyerő automatákat üzemeltető vállalkozások árbevétele mintegy 14 százalékkal csökkent tavaly az előző évhez képest - közölte Molnár Krisztián, az APEH szerencsejáték felügyeleti főosztályának vezetője szerdán Budapesten, az MSZSZ küldöttgyűlésén.

2010.02.24 14:45MTI

A magyarországi szerencsejáték piac egyharmadát kitevő pénznyerő automata ágazat árbevétele 81,3 milliárd forint volt tavaly, a játékadó-bevétel eközben 35,7 milliárd forint. Schreiber István, az MSZSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a játékadó-befizetés az ágazatban egy évvel korábban még 40 milliárd forint körül mozgott.

A pénznyerő automaták száma ugyanakkor 2005 óta folyamatosan csökken az országban. Akkor mintegy 33 ezer gép működött, 2009-ben pedig már csak mintegy 25 ezer. A játéktermek száma mintegy 15 ezer volt 2009-ben, 1500-zal kevesebb a 2008. évinél.

Az MSZSZ elnöke az MTI-nek még elmondta: a pénznyerő automaták száma is jelentősen csökkent tavaly az előző évhez viszonyítva: 2008-ban számuk még elérte a 29.251-et, a múlt évben pedig 26.292 volt. Az ágazat teljesítményének visszaesését Schreiber István a vásárlóerő csökkenésével, a túladóztatással - jelenleg havi 100 ezer forint az adó játékhelyenként, amit még a gazdasági növekedés időszakában, azaz 2005-ben állapítottak meg , és az emelkedő költségekkel magyarázta. Az ágazat eközben mintegy 60 ezer embert tart el - tette hozzá az elnök.

Megjegyezte: az MSZSZ érzékelve a negatív társadalmi hangulatot, a játékfüggőknek ingyenesen ad tanácsot, a már működő telefonos segély vonalon. Továbbá egy alapítványt is létre hozott erre a célra. Az elnök egy felmérés adataira hivatkozva azt közölte Magyarország lakosságának mintegy 14 százaléka érintett a pénznyerő automatákkal folytatott játékban, míg lottózni a lakosság mintegy 40 százaléka szokott.

Az APEH szerencsejáték felügyeleti főosztályának adatai szerint a múlt évben a magyar szerencsejáték piac árbevétele 243 milliárd forint volt szemben az előző évi 263 milliárd forinttal. Ez mintegy 7,4 százalékos csökkenés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.