Fogjuk a nyuszira?

A gének felelősek a szerencsejáték-függésért

Miért játszik sok ember szerencsejátékot? A válasz a genetikai állományban van, állítja a jeruzsálemi Hebrew Egyetem és másik két ázsiai egyetem közgazdászokból és genetikusokból álló csoportja.

2010.01.18 18:53medipress.hu

A csapat nekiindult, hogy megoldja azt a régóta mindenkit foglalkoztató gazdasági kérdést, hogy az emberek miért szeretnek kockáztatni. Egyrészről ott vannak a nagy összegű nyeremények, a másik oldalról nézve azonban vannak, akik idegenkednek tőle a veszteség miatt.

„Sok közgazdász küzd ezzel a paradoxonnal,” – mondta el Richard Ebstein, a Hebrew Egyetem humán genetikai professzora, aki olyan kollégáival vitatta meg a témát, mint Soo Hong professzor, a Szingapúri Nemzeti Egyetemről, és Dr. Songfa Zhong Chew, a Hong Kongi Egyetem Tudomány és Technológia Karáról. Ebstein figyelembe vette Daniel Kahneman, a Hebrew Egyetem Nobel-díjas pszichológiai professzorának értelmezését is, mely magában foglalta azt, az általa is elfogadott elképzelést, amely megmagyarázza, hogy az emberek miért játszanak szerencsejátékokat, és miért kötnek biztosításokat ugyanabban az időben. „Bár ismert volt ez pszichológiai magyarázat, azonban mindeddig homály fedte.” – mondta Ebstein.

Egyesítették a közgazdasági és genetikai kísérletek eredményeit, hogy jól ellenőrzött laboratóriumi körülmények között megvizsgálják, mi jellemzi a monoamine oxidáz A-t (MAOA), azt a gént, amely befolyásolja az ember szerencsejátékokhoz való hozzáállását. Hajlamos volt sorsjegyeket vásárolni valós pénzügyi ösztönzés hatására az a 350 pekingi, aki részt vett a vizsgálatban. Például, ha az alanyok azt az útmutatást kapták, hogy előre le kell tenniük egy kis pénzt, kockázat nélkül, vagy nagyobb összegben fogadtak, mint amit előzőleg letettek, minimális nyerési eséllyel is bent tartották a pénzüket a szerencsejátékban.

A második feladat során, az alanyokat megkérdezték, vajon jelentéktelen veszteség esetén is kötnének-e biztosítást, vagy esetleg csak akkor, ha valós a kockázata a tényleges vereségnek. A kutatók megállapították, hogy azoknál, akiknél magas aktivitása volt a MAOA génnek, előnyben részesítették a szerencsejátékokat, ezzel szemben kevesebb biztosítást kötöttek azok, akiknél alacsony volt az aktivitás. Ezek voltak az első eredmények, amelyek bebizonyították, hogy kapcsolat van a szerencsejátékok és a gének között.

„Érdemes figyelembe venni, hogy a világ pénzügyi helyzete az összeomlás szélén áll. A velünk született eltérések, amelyek kódolva vannak a génjeinkben, jelentősen meghatározzák az emberi cselekedeteket, ezzel egyidejűleg pedig hatással vannak a pénzügyi piacra is.” – mondta el Ebstein.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.