Prágában mutatkozott be Bükfürdő

A csehek menthetik meg a magyar turizmust?

Átlagosan 6-7 százalékkal kevesebb turista jött Magyarországra az év első nyolc hónapjában. A fővárost is magában foglaló régióba 15 százalékkal kevesebb turista érkezett.

2009.11.05 12:47ma.hu

Az országban mindössze Vas megye az egyetlen hely, ahová 4-5 százalékkal többen mentek pihenni. Ha meg akarjuk állítani a csökkenést, akkor azokra kell fókuszálnia a turisztikai szakembereknek, akik az elmúlt 20 évben nem érdeklődtek hazánk iránt. Ilyenek például a csehek, a kínaiak, és a belgák. - olvasható az egyik magyar fürdőváros közleményében, amely jelenleg Prágában kampányol.

A Büki Gyógyfürdő statisztikái szerint: a megye jó eredményeinek egyik oka, hogy egyre több cseh turista jön Bükfürdőre. Ide 25(!) százalékkal többen jöttek, mint tavaly. Újabb vendégeket a most zajló prágai vásáron próbálnak a megyébe csalogatni. Az év első kilenc hónapjának adatai azt mutatják, hogy Magyarországra egyre kevesebb turista érkezik. Ugyanakkor vannak olyan területek, ahol meglepő módon növekszik a turisták száma. Ilyen például Vas megye, ahol az eltöltött vendégéjszakák száma 4-5 százalékkal nőtt.

A KSH jelentése szerint Vas megye az egyetlen területe Magyarországnak, ahol ilyen növekedés tapasztalható. Szanyi Krisztián, a megye legnagyobb fürdőjének, a Büki Gyógyfürdőnek szolgáltatási és értékesítési vezetője elmondta: "a növekedés annak is köszönhető, hogy egyre több olyan vendéget próbálnak a vas megyeiek ide csábítani, akik az utóbbi 20 évben kevésbé érdeklődtek a magyar turisztikai szolgáltatások iránt". Ilyenek például a csehek a fürdő most a november 3-5. között tartandó, MADI TRAVEL MARKET utazási vásáron próbálta népszerűsíteni a Büki Gyógyfürdőt.

Az ilyen rendezvényeken való részvétel sikerességét bizonyítja, hogy az utóbbi években a Bükfürdőre érkező cseh vendégek száma jelentős növekedést mutat. 2009. év első kilenc hónapjában a Büki Gyógyfürdőbe látogató fürdővendégeknek már mintegy 25%-a cseh nemzetiségű volt. Bükfürdő eredményei már csak azért is figyelemre méltóak, mert a statisztikai adatok azt mutatják, az utóbbi hónapokban mindenhol kevesebb turista volt az országban.

A Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarországon közel 15 százalékos a csökkenés. Ide szinte minden országból kevesebben érkeztek, Vas megyébe viszont szinte mindenhonnan többen jönnek: a csehek másfélszer, a szlovákok pedig kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek itt. Érdekesség, hogy az osztrák vendégek is tíz százalékkal több vendégéjszakát töltenek Vas megyében, a svájci és a német turisták száma pedig csökken. Érdekesség, hogy Belgiumból, Bulgáriából, Izraelből, Lengyelországból, Nagy-Britanniából és Ukrajnából, de még Kínából is többen jönnek ide, mint tavaly.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.