Kevésbé rugalmas a gazdasága

Az IMF vezetője szerint Európa utolsóként lép ki a válságból

Európa lényegesen lassabban kászálódik ki a válságból, mint a világ többi térsége - mondta az IMF vezetője, aki szerint ez azért van, mert Európa gazdasága kevésbé rugalmas.

2009.10.02 12:49MTI

Európát kevésbé rázta meg a gazdasági visszaesés, mint az Egyesült Államokat, de a kibontakozása is lassabb lesz - vélte Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője Isztambulban, ahol vasárnap kezdődik az IMF és a Világbank négynapos féléves közgyűlése. A pénzintézet vezetője szerint a válság előttinél lassúbb globális gazdaságnövekedésre kell felkészülnie a világnak.

Továbbra is fennáll azonban annak a veszélye, hogy a gazdaságok visszacsúsznak, miután a legtöbb országban még hónapokig nőni fog a munkanélküliség. Dominique Strauss-Kahn hangsúlyozta, még nem jött el az ideje annak, hogy a kormányok visszavonják az állami gazdaságélénkítési programjaikat a munkanélküliség növekedése és a még mindig sebzett pénzügyi szektor miatt.

Arra figyelmeztetett továbbá, hogy ha egyes kormányok idő előtt véget vetnének a gazdaságösztönzésnek, veszélybe sodorhatják a kilábalást a recesszióból. Ugyancsak Isztambulban a Világbank elnöke azt mondta, hogy "az idei év nehéz volt, a jövő évi szerfölött bizonytalan lesz". Robert Zoellick szerint 2011-ig további tőkét kell juttatni a gazdaságokba. A Világbank vezetője szerint most a legnagyobb veszélyt nem a gazdaság összeomlása jelenti, hanem a túlzó önbizalom.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.