Tartósan magas munkanélküliséggel kell számolni

Magyarország egyedül nem képes kilábalni a válságból

Valószínű, hogy a válság utáni növekedés időszakában tartósan magas munkanélküliségi rátával kell számolni Magyarországon - mondta Varga István gazdasági miniszter szerdán Röjtökmuzsajon, a XVIII. Vezérigazgató Találkozón.

2009.09.30 18:29MTI

Magyarország egyedül nem képes kilábalni a válságból, szüksége van a térség gazdasági környezetének kedvező változására. Mindehhez a morális társadalmi megújulás is elengedhetetlen - vélekedett a miniszter. Fontos, hogy Magyarországon legyenek alapértékek, függetlenül attól, hogy milyen párt van hatalmon - mutatott rá, hozzátéve: ha a társadalom ebben egységes tudna lenni, sokkal gyorsabban jutnánk előre.

Tartani lehet attól, hogy a pénzügyi-gazdasági válság szociális válságba torkollik - mondta a miniszter. Ennek vannak jelei úgy Magyarországon, mint Európa más országaiban. Ezek a társadalmak fogékonyabbak lettek a szélsőségekre, a kirekesztésre. A kormány célja, hogy a válság negatív hatásaitól megóvja a magánszemélyeket éppúgy, mint a vállalkozásokat, és stabilizálja az ország pénzügyi, gazdasági helyzetét. Fel kell készítenie az országot arra is, ha a gazdasági növekedés megindul - mondta a miniszter. Bár magas lesz a munkanélküliség, annak a válság előtti időszakhoz viszonyított növekedését nézve a helyzet kedvezőbb.

A munkanélküliség nemcsak Magyarországon, hanem például Spanyolországban és Írországban is magas, az előbbiben eléri a 18 százalékot. Ezért számos uniós tagországban, s így Magyarországon is a kormányok a munkaerő-piaci intézkedésekre helyezik a hangsúlyt, ilyen a rugalmas munkaidő, a részmunkaidős foglalkoztatás alkalmazása, vagy a négy nap munka - egy nap képzés program. A miniszter szerint akkor teremtődnek meg a válság utáni a tartós növekedés alapjai, amint a fogyasztás beindul, és a beruházások visszatérnek.

Lassú és sok buktatóval teli növekedésben lesz, nagy munkanélküliséggel - hangoztatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.