9,9 százalékra nőtt a munkanélküliség

Kis lépésekkel lábal ki a világ a recesszióból

Június-augusztusban Magyarországon a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 800 ezer, a munkanélkülieké 419 ezer volt, ami 9,9 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett - közölte legfrissebb jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.

2009.09.28 18:43MTI

Május-júliusban a 15-74 éves foglalkoztatottak száma még 3 millió 811 ezer, a munkanélkülieké 407 ezer volt, a munkanélküliségi ráta 9,7 százalék. Tavaly június-augusztusban a munkanélküliségi ráta 7,5 százalék volt, a foglalkoztatottak száma 3 millió 914 ezer, a munkanélkülieké pedig 317 ezer. Viszont a magyar gazdaság más területein tapasztalható biztató jelek hatására a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfőn. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Legutóbb augusztus 24-én csökkentette ötven bázisponttal, 8 százalékra a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. A lépést a londoni felzárkózó piaci elemzők megfontoltnak nevezték. Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság feltörekvő piacokért felelős főközgazdásza az MTI-nek a hétfői döntés után azt mondta: megfontolt dolog volt egy újabb 1,00 százalékpontos csökkentés helyett kiszámítható, a piaci várakozásnak megfelelő ütemben lépni. A magyar jegybank elnöke, Simor András is optimista, úgy véli, ha a jövő évi költségvetést a jelenleg ismert számok alapján fogadja el a parlament, akkor a GDP-arányos államháztartási hiány 4,0 százalék alatt maradhat.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a jegybank szerint intézkedéseket kellene életbe léptetni az állampapírpiac likviditásának bővítésére, főleg, ha az állam a forintkötvények kibocsátását szeretné növelni a jövőben. Az MNB elnöke kiemelte: ezek az intézkedések megkönnyítenék a forint állampapírok piacra dobását. Vagyis a gazdasági környezet stabilitásának biztosítása az egyik legszükségesebb tényező a recesszióból való kilábaláshoz.

Egy friss felmérés szerint a jelenlegi gazdasági körülmények a lakosságot a pénzügyi jártasságának növelésére sarkallták, ami egyike a válság kevés pozitív hatásának. A kutatás eredményei azt mutatják ugyanis, hogy nőtt mind a saját pénzügyekkel, mind a pénzügyi ismeretszerzéssel töltött idő, aminek hatására 8 ponttal nőtt a pénzügyi kultúrát mérő index. A válságkezelés szóba került Varga István magyar és Trajcso Trajkov bolgár gazdasági miniszter tárgyalásán hétfőn Plovdivban.

A két ország helyzete a válságban és a válságkezelésben ugyanis nagyon hasonló, hiszen mindkét országban az alapvető feladat a pénzügyi stabilitás megőrzése, az államháztartási hiány féken tartása. Ennek nincs alternatívája - mondta Varga István az MTI tudósítójának. De a válság úgy tűnik véget vet a bankok és a bankárok aranykorának. A brit pénzügyminiszter kijelentette: kormánya törvénnyel vet véget az "automatikusan" járó bankári jutalmak gyakorlatának.

Alistair Darling a brit Munkáspárt éves kongresszusán felszólalva - a küldöttek tapsvihara közepette - kijelentette: a kormány néhány héten belül törvényjavaslatot nyújt be annak a "felelőtlen kultúrának" a felszámolására, amely a rövid távú profitot a hosszú távra megalapozott siker elé helyezi. Az önmérsékletre minden területen szükség van a recessziós bajokat ugyanis a hétköznapi emberek mindenütt a világon rosszul tűrik.

Ezt bizonyítja, hogy újabb öngyilkosság történt hétfőn a France Télécomnál: a távközlési vállalat egyik 51 éves munkatársa a dél-franciaországi Annecy közelében egy viaduktról leugrott, és a helyszínen szörnyethalt. Az út mentén hagyott gépkocsijában megtalált búcsúlevelében - amelyet feleségéhez írt - a "vállalaton belüli hangulattal" indokolta tettét - közölte a helyi prefektúra.

A múlt év februárja óta ez volt a 24. öngyilkosság a francia távközlési vállaltnál. Emelkedéssel zártak hétfőn a vezető nyugat-európai részvénypiacok, és a Budapesti Értéktőzsde is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.