Kóka is készen áll

Retkes: az SZDSZ-re csak a válságkezelésben számíthat a kormány

Az SZDSZ megújult vezetése a válságkezelő intézkedéseket továbbra is támogatja, de a kormány ezen túlmutató intézkedéseit nem - áll Retkes Attila pártelnök a kormányfő parlamenti pártoknak együttműködést ajánló levelére adott válaszában.

2009.07.26 18:59MTI

"Egyetértünk abban, hogy a válságnak és így a válságkezelés időszakának még nincs vége. Ebben a munkában a jövőben is számíthat a Szabad Demokraták Szövetségére. Ezen túlmutató döntések támogatását azonban az SZDSZ előző vezetése sem vállalta, és a megújult pártvezetéstől pedig még kevésbé számíthat erre" - fogalmazott Retkes Attila az MTI-hez vasárnap eljuttatott levélben.

Retkes Attila emlékeztet arra, hogy a Bajnai-kormány deklaráltan rövid távú válságkezelésre vállalkozott, és ennek első eredményei makroszinten valóban jelentkeztek már. "Meggyőződésem, hogy a pénzügyi egyensúly helyreállításában és a nemzetközi befektetői bizalom visszaszerzésében fontos és elkerülhetetlen lépések történtek az elmúlt hónapokban. Az SZDSZ éppen azért támogatta az Ön programját, mert Magyarország gazdasága a szakadék szélére került, és ebben a helyzetben kríziskezelésre, nem pedig egy politikai kampánnyal terhelt fél éves bizonytalanságra volt szükség" - fogalmazott a pártelnök.

Retkes Attila szerint a miniszterelnök leveléből azonban kitűnik, hogy hosszú távú gazdasági szerkezetváltásban, fundamentális reformokban gondolkodik a kormányfő. A liberális politikus úgy látja, hogy ez nem a Bajnai-kormány felelőssége, és az SZDSZ nem is ehhez adta a támogatását.

Az SZDSZ elnöke úgy fogalmazott: a kormány valódi üzenete, valódi politikája a költségvetésben fogalmazódik meg. Ennek teljes és alapos megismerése után tud nyilatkozni arról, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége, hogy támogatja-e a későbbiekben is a kormány intézkedéseit.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője vasárnap ugyancsak levélben válaszolt a miniszterelnöknek. Egyebek mellett azt írta, hogy készen állnak olyan intézkedések támogatására, amelyek arra irányulnak, hogy az állam is részt vegyen a válság miatti "fogyókúrából", amely orvosolja a munkahely-megtartó programok hibáit, kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozások pénzhez jutását.

Bajnai Gordon kormányfő pénteken levelet juttatott el a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, valamint Dávid Ibolyának, az MDF elnökének. A miniszterelnök levelében együttműködést ajánlott valamennyi parlamenti pártnak, egyúttal arra kérte vezetőiket, hogy felelős hozzáállásukkal segítsék az ország megerősítését, a versenyképesség javítását és a tartós növekedés megalapozását szolgáló intézkedéseket.

A Fidesz szombaton a levélre úgy reagált: mielőbbi új választásokat vár a kormányfőtől és a kormánypárttól, míg az MSZP azt hangsúlyozta: válságban egy országnak össze kell tartania, a politika résztvevőinek együtt kell működnie annak leküzdésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.