"Szüntessük meg az SZDSZ kétfejűségét!"

Retkes: a párt érdekében fejezzük be a belső háborút!

Retkes Attila arra kéri az SZDSZ tagjait, hogy a párt érdekében hagyják abba a "belső háborút" - olvasható az elnök által a párt tagjainak írt, csütörtökön az MTI birtokába került e-mailben.

2009.07.16 19:45MTI

A levélben Retkes Attila úgy fogalmaz, elnökké választása napján arra kérte Kóka Jánost, hogy szüntessék meg az SZDSZ "kétfejűségét", és ennek érdekében Kóka mondjon le frakcióvezetői megbízatásáról. Erre rajta kívül a párt küldötteinek elsöprő többsége is megkérte Kóka Jánost - jegyzi meg az e-mailben, melyben azt is írja, hogy mindez neki sem okozott örömöt, de azt szerette volna, ha Kóka János megérti: az SZDSZ legfőbb döntéshozó szerve nem ért egyet az általa képviselt politikával.

Mint kijelenti, mindezt az SZDSZ egységének helyreállítása érdekében tették. "Ennyi történt vasárnap, nem több. Kóka János azonban nemet mondott a küldöttgyűlés kérésére, és igaztalan vádakkal lejárató kampányba kezdett" - jelentette ki levelében Retkes Attila. Utalt arra is, hogy a frakcióvezető képviselőcsoportbeli munkatársai aláírásgyűjtést indítottak, "s hamis állításokkal, csúsztatásokkal vettek rá sokakat, hogy határolódjanak el a párt két napja demokratikusan megválasztott vezetőitől". A frakcióvezető kijelentette, hogy az aláírásgyűjtő íven a legképtelenebb állítások hemzsegnek, amelyek ha igazak lennének, ő maga is aláírásával tiltakozna.

Kitér arra is, tudja, hogy elkezdődött két másik aláírásgyűjtés is, amelynek szerzői mellette és a párt új vezetése mellett emelik fel a szavukat. A támogató szavakat megköszönve arra kér mindenkit, hagyják abba "a belső háborút". Mint írja, nincs értelme listákat méricskélni, és névsorokba rendezni az SZDSZ tagjait, főleg nem pár nappal a küldöttgyűlés világos eredménye után.

Meglátása szerint jóvátehetetlen károkat okoznának, ha "néhány ember személyes ambíciói miatt" hagynák szembefordulni egymással és megmaradt szavazóikkal azokat, akik még képesek lennének tenni a pártért és a liberális választókért.

Pető Iván sajtóban megjelent véleménye kapcsán azt írja, hogy azzal sok mindenben nem ért egyet, de a politikusnak egy dologban feltétlenül igaza van. Eszerint a jelenlegi SZDSZ már tényleg nem az a párt, mint amelyikbe ő annak idején belépett. Hozzátette, hogy az SZDSZ támogatottsága húsz százalékról két százalékra esett vissza, a politikájukat évről évre egyre kevesebb liberális szavazó támogatta, és szép lassan felőrölték a hitelüket. Retkes Attila kijelentette: valóban az alapoktól kell mindent újrakezdeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.