Módosul az elektronikus árverés is

Lakáshitelesek megmentése: július 28-tól igényelhető az áthidaló kölcsön

Az áthidaló kölcsönt a bankoktól július 28-ától kérhetik a válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő kedden a kormányszóvivői tájékoztatón annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság hétfőn jóváhagyta a lakáshitelesek "megmentéséről" szóló programot.

2009.07.14 15:33MTI

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az erről szóló törvény a lakásfedezettel felvett hitellel rendelkező munkanélküliek, illetve a gazdasági válság miatt nehéz helyzetben lévők számára biztosít állami garanciát, hogy ne veszítsék el otthonukat. Az állam az áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok - legfeljebb két éven keresztül - az eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy részét törleszthetik.

Az áthidaló kölcsön a 2009. június 30-áig megkötött szerződésekre vonatkozik. A kormányszóvivő elmondta: a törlesztéssel bajba került hitelesek két évre kérhetnek áthidaló kölcsönt a banktól, és ennek 70-80 százalékát a magyar állam fizeti. Szerinte ez az idő elegendő lehet a hiteleseknek arra, hogy otthonukat ne veszítsék el, és két év után megkezdhetik az áthidaló kölcsön törlesztését. Kiemelte: ha valaki ennek ellenére sem tudná visszafizetni a hitelét, és elvesztené lakását, akkor a kényszerértékesítés során az önkormányzatoknak elővásárlási joguk van, megvehetik a lakásokat, amelyeket a piacinál kedvezőbb feltételekkel bérbe adhatnak az adósoknak.

Ezen önkormányzatok számára a kormány a Magyar Fejlesztési Bankkal közösen több tízmilliárd forintos kedvezményes hitelkonstrukciót működtet augusztus közepétől. Kérdésre válaszolva Szollár Domokos közölte: minden olyan hitelre vonatkozik ez a lehetőség, amelynek lakás a fedezete. Szollár Domokos jelezte: azzal, hogy az Európai Bizottság gyorsan jóváhagyta a magyar jogszabályt, a tervezettnél korábban el lehet indítani a konstrukciót. Elmondta: hogy Magyarországon egyelőre nem volt sok bedőlt lakáshitel, de 35 ezer veszélyeztetett lakáshitelről tud a kormány.

Módosítják az elektronikus árverési rendszert

Az elektronikus árverési rendszert úgy kívánja módosítani az igazságügyi és rendészeti miniszter, hogy az önkormányzatok akadálytalanul gyakorolhassák elővásárlási jogukat a lakások árverezésekor - a rendelet tervezete a minisztérium honlapján olvasható.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara működteti az elektronikus árverési rendszert, e szervezetnek kell a rendelet-tervezetnek megfelelően fejleszteni azt. A módosítás lényege, hogy az önkormányzatok úgy vehetnek részt az árveréseken, hogy összeg nélküli vételi ajánlatot is tehetnek. Az elővásárlási jog lényege, hogy a jogosultja a legmagasabb összegű ajánlatot tett licitáló helyébe léphet, és ugyan azért az összegért övé lesz a lakás.

Így az önkormányzatnak - mint elővásárlási jogosultnak - nem kell vételárat megjelölnie, elég azt mondani, hogy az utolsó ajánlaton megvásárolja a lakást. Ezt a licit lezárulta után is megteheti. Az elektronikus árverési rendszernek ezt a problémát kell kezelnie. A rendelet várhatóan augusztus 21-én lép hatályba, és az azt követően közzé tett elektronikus árverésekre kell alkalmazni a módosító szabályokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.