Sok családnak gondot okoz a szocpol megszüntetése

A lakástámogatási juttatások visszaállítását kérik a nagycsaládosok

A lakástámogatási juttatások megszüntetéséről szóló intézkedés hatályon kívül helyezését kérte a kormánytól a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) csütörtökön.

2009.06.18 12:01MTI

A NOE elutasítja a lakástámogatási rendszer július 1-jén életbe lépő átalakítását, ugyanis például a szocpol megszüntetése nagyon sok család számára teszi elérhetetlenné az önálló otthonhoz jutást - közölte Szabó Endre, az egyesület elnöke budapesti sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint a kompenzálásként bevezetendő kamattámogatási rendszer a hitelképes családok számának csökkenése miatt előreláthatólag messze nem fogja pótolni a szocpol megszüntetésével okozott kárt.

Szabó Endre úgy látja, az intézkedés további, hosszú távú hatása a gyermekvállalás elhalasztása, a lakáskörülmények romlása lesz, ez utóbbival összefüggésben pedig számos család gyermekeinek szocializációja fog szerinte kárt szenvedni. A tájékoztatón Szombathy Márta, az egyesület elnökségi tagja elmondta: hétfőn jelent meg a július 1-jétől hatályos jogszabály a Magyar Közlönyben, ám a módosítás formáján "igen meglepődtek", ugyanis szinte a teljes jogszabály változatlan maradt, és egyetlen olyan paragrafus került bele, amely szerint a lakásépítési, illetve -vásárlási kedvezmény, a fiatalok otthonteremtési támogatása és az állami kamattámogatások 2009. július 1-jétől nem vehetők igénybe.

"Ez meglehetősen érdekes megoldás" - fogalmazott. Ugyanakkor úgy vélte, ennek talán még előnye is lehet, hiszen elképzelhető, hogy az a jogalkotói szándék rajzolódik ki belőle, miszerint ezt a jogszabályt nem lehet "úgy, ahogy van, kiradírozni". Közölte: tény, hogy az IMF-hitel szerződésében szerepel a támogatások felfüggesztésére tett ígéret, azonban a dokumentumban az nincs benne, hogy ne lehetne újra módosítani a törvényt, vagyis hogy ne kerülhetne ki belőle az említett egy mondat.

A lakástámogatási rendszert érintő intézkedés a válság kezelésére, az államháztartás egyensúlyának helyreállítására nem alkalmas, hiszen jelentős bevételtől esik el a költségvetés - jegyezte meg Szomathy Márta. Kiemelte ugyanakkor, hogy a korábbi szerződésekre, illetve a folyamatban lévő ügyekre, a még nem elbírált, de már beadott igénylésekre a változtatás nem vonatkozik, azokat most hatályos jogszabály alapján kell vizsgálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.