Júliustól megszűnik a szocpol

Megszűnne a panelhitel- és a bérlakásprogram

A jövő héten dönt a kormány az új lakástámogatási rendszerről. Csökkenhet a kedvezményezett lakás értéke, de nőhet a kamattámogatás mértéke.

2009.06.11 11:25Népszabadság Online

Tucatnyi lakástámogatási formát szüntet meg a kormány július elsejével. Cserébe októbertől új lakástámogatási rendszert vezetne be. Az új program egyetlen elemből áll: kamattámogatást nyújt 35 év alatti fiataloknak új lakás építéséhez, illetve vásárlásához. A támogatás mértéke a kormány elé került előterjesztésben 30 százalék volt, de a miniszterek ezt kevesellték, miközben a támogatandó ingatlan értékét sokallták.

Az új lakás vételára, illetve építési költsége az első javaslat szerint nem haladhatja meg a 30 millió forintot. A döntéshozók az összeg csökkentése mellett különbséget tennének a vidéki és a budapesti ingatlanok közt is. A hitel összege - 30 milliós érték esetén - nem lehet több 15 milliónál (korszerűsítésnél ötmilliónál). A feltételek között szerepel az is, hogy sem a kölcsön felvevőjének, sem házastársának, sem gyermekének nem lehet másik lakása, illetve a korábbi teljes vételárát be kell forgatni az új ingatlanba.

Az adósnak legalább 50 százalékos tulajdonrészt kell szereznie az ingatlanban, és életvitelszerűen ott kell laknia. A jelenleginél sokkal korlátozottabb rendszer a kormány szándékai szerint segít kivédeni az előző programokat jellemző visszaéléseket. A cél nem a gyarapodás, hanem a lakhatásukat önerőből megoldani nem képes családok segítése. Az új rendszer 2,5-3 milliárd forint kiadást jelent évente. További részleteket itt olvashat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.