20 milliárd spórolható meg a szocpol eltörléséből?

Megfejik a szocpolt? Milliárdokról van szó!

A Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt által tervezett válságkezelő programból a kamattámogatás, a szocpol és a félszocpol eltörlése mintegy 20-23 milliárd forint éves megtakarítást jelent.

2009.04.06 07:55Napi Gazdaság

Ezt írja a Napi Gazdaság hétfőn az MSZP kongresszusról készült összeállításában.

Tavaly mintegy 15 ezer kamattámogatott hitelt vettek fel, körülbelül 70 milliárd forint értékben - mondta a lapnak Petz Raymund. A GKI Gazdaságkutató Intézet lakáspiaci szakértőjének becslése szerint ez az átlagos támogatást figyelembe véve hozzávetőlegesen 6,5-7 milliárd forint állami kiadást jelent.

Eltörlésével ennyit lehet megtakarítani, de a támogatások által kiváltott gazdasági tevékenység adó- és járulékvonzatait is figyelembe véve a nettó megtakarítás nagyjából három milliárd forintra tehető éves szinten.

A szocpolra és a félszocpolra mintegy 37 milliárdot költ az állam, aminek eltörlése - szintén a nettósítás után - 17-20 milliárdos kiadáscsökkentést jelent. Évente körülbelül százezer ingatlan adás-vétel történik, s ennek mintegy egyharmadához kapcsolódik valamelyik kedvezmény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.