Változik a lakástámogatás

Kamattámogatás csak akkor jár, ha a kérelmeket ez év június 30-ig beadják

A lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény, a fiatalok otthonteremtési támogatása, a jelzáloghitelek kamattámogatása, a kiegészítő kamattámogatás, továbbá az értékesítésre vagy bérbeadásra épített lakásokra kamattámogatás csak akkor jár, ha a kérelmeket ez év június utolsó napjáig beadják az érintettek - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

2009.06.16 18:02MTI

A lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény a "szocpol" támogatást, a fiatalok otthonteremtési támogatása a fél-szocpolt jelenti. Ezek mellett megszűnik a kamattámogatás - függetlenül attól, hogy jelzáloghitelből vagy a bank saját forrásából származott - , illetve a bérlakás építés és a piaci lakásépítés kamatkedvezménye is. Változik a gyermekvállaláshoz kapcsolódó megelőlegezett hitel szabályozása is.

Ez a megelőlegezett szocpolt jelenti, amelyet a bank hitelként nyújtott az arra jogosultaknak, de a hitel költségeit - kamatot, egyéb díjat - az állam fizette. Ha megszületett a gyermek, akkor az állam végleg kifizette a hitelt a banknak. Ha a gyermek megszületését elfelejti az ilyen hitel jogosultja 60 napon belül bejelenteni, akkor a születés és a bejelentés közti időre neki kell fizetnie a hitel költségeit. Ez a szabály értelemszerűen azokra vonatkozik, akik korábban kaptak szocpol kedvezményt. Új szabály az is, hogy a kincstár méltányosságot nem gyakorolhat a támogatások visszafizetése során.

Egyedül részletfizetést engedélyezhet, de azt is csak az adó visszatérítési támogatásnál és a fél szocpolnál teheti meg. A kormány módosította a fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség néhány szabályát is. Az állami kezesség az építési költség, illetve a vételár eddigi 90 százaléka helyett csak a 70 százalékáig jár, az is csak a forinthitelek után. Az adóhatóság behajtási lehetősége is szűkül: a hitel felmondása után 180 napja van a kezességvállalásból származó jogainak érvényesítésére, eddig nem volt ilyen határidő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.