Egy éve 90 forintot adtak a tejért

Pásztohy: nőhet a tej felvásárlási ára és a tejfogyasztás is

A tejfogyasztás és tej felvásárlási árának emelkedésére számít a második félévtől a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, aki erről pénteken a Tolna megyei Bátán gazdálkodók előtt beszélt.

2009.02.06 15:21MTI

Pásztohy András szerint az uniós és hazai döntések nyomán csökkennek a termelők költségei, nő a fogyasztás, és az év második felében érzékelhetően emelkedni fog a tej felvásárlási ára. A miniszteri biztos az MTI kérdésére kitért arra, hogy az Európai Unió támogatja a tej porítását, a tejexportot, és lehetővé tette a magyar kormánynak az állategészségügyi költségek támogatását.

Az árak a politikus közlése szerint most 50 és 70 forint között mozognak, míg egy éve 90 forintot adtak a feldolgozók egy liter tejért. Előadásában megjegyezte, hogy egy, a termelők tulajdonában lévő feldolgozó cég 50 forintot fizet a tej literjéért, azt is csak akkor, ha a termelők lemondanak az elmúlt évi késedelmes kifizetések kamatairól. Pásztohy emlékeztetett, hogy Brüsszel 2008-ban két százalékkal emelte a tejkvótát, aminek az egyik következménye az lett, hogy miután Olaszország is több tejet termelhetett, visszaesett az oda irányuló magyar tejexport.

A hazai tej versenyképességét jellemezve megemlítette, hogy míg egy dunántúli tejfeldolgozó 60 forintért jutott Németországban tejsűrítményhez, a magyar termelő 80 forintot kért a tej literjéért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.