Mi az allergiás reakció?

Tej, tojás, liszt - alapélelmiszerek vagy allergének? 2. rész

Van olyan ismerőse, aki meg sem kóstolja a legfinomabb házi készítésű, nagymami-féle zserbó szeletet? Elgondolkodott már azon, hogy hány fajta növényi tej sorakozik a reformboltok polcain: rizstej, szójatej, kókusztej, zabtej. De kik isszák ezt és miért? Kolléganője épp piros foltokkal a kezén jött ma dolgozni? Talán este egy kis tálnyi földimogyorót majszolt el tévénézés közben?

2008.12.07 10:54MDOSZ

Mi az allergiás reakció?

Az allergia szó a görög „allon argon” kifejezésből származik, melynek jelentése „másképp reagálni” – pontosan ez történik az allergiásokkal. Az immunrendszer túlérzékenysége alapjaiban három tényező együttállásától függ: az ételekben, élelmiszerekben megtalálható allergénektől, valamint a szervezetben keletkező antitestektől (elsősorban Immunoglobin E, azaz IgE), és a specifikus immunsejtektől, mint például a hízósejtek vagy bazofilek (keringő fehérvérsejtek).

Ha egy allergiás személy allergén hatású tápanyagot fogyaszt, stimmulálja az immunrendszerét az adott allergénre specifikus IgE antitestek gyártására. A vérárammal IgE antitestek milliói kerülnek a szervezetbe, ahol a vérben keringő fehérvérsejtekhez, bazofilekhez kötődnek, vagy a szövetekbe jutva hízósejtekkel érintkeznek. A hízósejtek olyan területeken lelhetők fel, ahol a test közvetlenül érintkezik a környezettel, mint például a bőr, a tüdő vagy a gyomor- és bélrendszer.

A bazofilek és a hízósejtek különböző anyagokat, például hisztamint termelnek és tárolnak. Amikor a hízósejtek és bazofilek felszínén elhelyezkedő IgE antitestek étel-allergénekkel érintkeznek, ezek a sejtek erős hatású anyagokat bocsátnak ki, amelyek változatos tüneteket produkáló allergiás reakciót okoznak.

Mi az ételallergia?

Az ételallergia során a szervezet immunrendszere túlreagál bizonyos összetevőket, általában egy fehérjét, így a természetes, normális esetben ártalmatlan táplálék-összetevőt úgy kezeli, mint egy veszélyes betolakodót. A legtöbbünknél az immunrendszer a bélrendszerben harcol az ártalmas organizmusok ellen és az ártalmatlan összetevőket is itt ismeri fel. Az ártalmas és ártalmatlan összetevők megkülönböztetésének képességét "orális toleranciának" nevezzük. Néhány embernél ez a rettentően érzékeny mechanizmus nem működik rendesen. Az ő immunrendszerük túl hevesen reagál, ennek eredménye az érzékenység és a kérdéses élelmiszer fogyasztását követő allergiás reakció.

Mi az étel intolerancia?

Bár bizonyos tünetek (pl. hasmenés, puffadás) a két jelenség esetén nagyon hasonlóak lehetnek, az étel intolerancia nem allergia. Más, ellentétes reakciókat eredményez, amelyeket nem az immunrendszer irányít. Az intolerancia oka lehet ételmérgezés vagy az emésztő enzimek elégtelen működése, ez utóbbira példa a tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia). De az is előfordulhat, hogy az anyagcsere folyamán egy olyan biológiailag aktív melléktermék (metabolit) keletkezik, amely intoleráns reakciót vált ki, mint például a "kínai étterem szindróma" esetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.