A 21. század járványa

Tej, tojás, liszt - alapélelmiszerek vagy allergének? 1. rész

December 4-e az allergia világnapja. Tény, hogy az ételallergia közvetlenül vagy közeli ismerőseink révén mindannyiunk életébe beleköltözött. Ezért jártunk utána, miről is van szó tulajdonképpen. Tej, tojás, liszt - alapélelmiszerek vagy allergének?

2008.12.04 11:46

A novemberben útjára indult Nestlé Életmód Iránytű ebben a hónapban az allergia témakörét járja körül. Ezúttal a a 21. század járványával kapcsolatban összesítették a Nestlé svájci kutatóközpontjának (Nestlé Research Center) kutatási eredményeit és érdekes egészség-életmód témájú háttéranyagait.

Van olyan ismerőse, aki meg sem kóstolja a legfinomabb házi készítésű, nagymami-féle zserbó szeletet?

Elgondolkodott már azon, hogy hány fajta növényi tej sorakozik a reformboltok polcain: rizstej, szójatej, kókusztej, zabtej. De kik isszák ezt és miért?

Kolleganője épp piros foltokkal a kezén jött ma dolgozni? Talán este egy kis tálnyi földimogyorót majszolt el tévénézés közben?

A 21. század járványa

Az elmúlt 20 évben drámaian megnőtt az allergiás esetek száma, melynek eredményeként, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 21. század egyik járványának kiáltotta ki ezt a megbetegedést. A tüneteket is kiváltó allergiás megbetegedések száma az elmúlt bő egy évtized során megduplázódott. Már 1992-ben az Egyesült Államokban a gyermekek 6-8%-nál kimutathatók voltak ételallergiás reakciók.

Az ételallergia, mely az egyik leggyakoribb betegség a csecsemők és a kisgyermekek körében, magas egészségügyi költségeket von maga után, valamint a beteg és családja számára a hétköznapi életvitelben jelentkező kényelmetlenségeket illetve társadalmi izolációt is eredményezhet. Az ételallergiások arányát 6-8%-ra becsülik. Ezt népességvizsgálatok is alátámasztják, amelyek 1,9 - 3,2%-ban mutattak ki tehéntej allergiát csecsemők és kisgyermekek között, és 2,6%-ban tojásallergiát a 2,5 éves korosztálynál.

Az elmúlt két évtizedben megfigyelhető jelenség, vagyis a megbetegedések előfordulási gyakoriságának drasztikus mértékű növekedése három tényezővel magyarázható:

• Gyakoribb érintkezés a háziporban fellelhető atkaváladékkal

• A diesel motorok által kibocsátott szennyező anyagok arányának növekedése, melyek hörgőirritációt és a légúti-allergének fokozott áteresztését okozzák

• Egyre ritkábban fordulnak elő az immunrendszert erősítő gyermekkori fertőzések (az oltóanyagok fejlettségének és a szigorodó oltási protokollnak köszönhetően)

Az allergiás betegségek folyamatosan növekvő száma sürgőssé tette a hatékony allergiamegelőzést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.