Hogyan intsünk búcsút az allergiáknak?

Allergia kezelés a XXI. században: immunterápia

Pollenszezon tüsszögés nélkül? Háziállat a lakásban? Megszűnik a darázs, illetve méhcsípésektől való rettegés? Az immunterápiás kezelés által többek között a felsorolt allergiáknak is búcsút inthetünk.

2008.09.23 11:22orvostkeresek.hu

A terápiáról Dr.Balogh Katalin allergológus szakorvost, immunterápia specialistát, a MAKIT Immunterápiás szekciójának vezetőségi tagját kérdezem.

Mit nyújt az immunterápia, miben más, mint az allergiás tünetek kezelésére szolgáló, jelenleg is közismert módszerek?

Az immunterápia azért jelentős az allergia kezelésében, mert csupán ez képes a tüneteken kívül az allergia okára is hatni. Alkalmazásával nem csak az orrfolyás, tüsszögés szüntethető meg. Az immunterápia célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz. A magyar lakosság ötöde szenved az allergiás nátha tüneteitől. A lakosság harmada szenved valamilyen allergiás betegségben.

Az immunterápia a leggyakoribb allergén, a parlagfű okozta allergiás tünetek kezelésére is alkalmazható, s egyben az egyetlen módszer napjainkban, mely által megelőzhetőek az allergiás szövődmények is: az egyre több allergénre kiterjedő érzékenység, asztma, a tünetek súlyosbodása, a szezonális allergia esetleges átváltása folyamatos tünetességre.

A parlagfű allergián kívül az immunterápia alkalmas fekete üröm, fűkeverék, gyomok, gabonafélék pollenje, háziporatka, rovarméreg (méh, darázs), fák és cserjék pollenje, állati szőrök által kiváltott allergiás tünetek kezelésére is. Jelenleg az Egészségbiztosító a kezelés igen szűk körű alkalmazását támogatja, bízunk abban, hogy az Európai Uniós gyakorlatnak megfelelően változni fog a támogatás.

Mennyire elterjedt a módszer alkalmazása hazánkban?

A nemzetközi gyakorlattal szemben Magyarországon ez a kezelési forma méltatlanul háttérbe szorult, ezen szeretnénk változtatni. 2008. augusztus 28.-án megalakult a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság Immunterápiás szekciója. Elnöke Dr. Kósa Lajos, a MAKIT főtitkára, titkára Prof. Dr. Kemény Lajos, 5 tagú vezetőséget választottak az alakuló ülés résztvevői.

Tagja lehet minden orvos, akit érdekel az immunterápia, már régen alkalmazza és szeretné a tapasztalatait átadni, vagy szeretné a tapasztalatait kicserélni, illetve aki még nem alkalmazta és szeretne többet tudni róla.

Az immunterápiás kezelésről bővebben is olvashat a Budai Allergiaközpont honlapján. (www.allergiakozpont.hu)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.