Sorra dőlnek be a tejüzemek

Nem lesz magyar tej? Vágóhídra hajtják a marhákat!

Az alacsony felvásárlási árak miatt képtelen kigazdálkodni a nyereséget a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt., ezért levágatja kétezer-kétszáz darabos szarvasmarha-állományát.

2009.01.22 07:33Magyar Hírlap

Az eset nem egyedi, a kicsik után a nagy agrárüzemek is bedőlhetnek, s végleg eltűnhet a magyar tej a boltokból.

A napilap cikke szerint hamarosan érvényesülhet a dominóelv, a kicsik után a nagy mezőgazdasági nagyüzemek is bedőlhetnek, s megszűnhet a hazai tejtermelés. A törökszentmiklósi társaság már megkezdte az állatok levágását: eddig ötven szarvasmarhát vittek vágóhídra. 

Tavaly ilyenkor még 105 forintot fizetett a termelőknek egy liter tejért a tejipar, most mindössze 48 forintot. Ezzel literenként legkevesebb 24 forintos veszteséget szenvednek el, mert jelenleg 72 forint a tej önköltségi előállítási ára. 

Bár a felvásárlási ár drasztikusan csökkent, a bevásárlóközpontokban nem változott a tej ára. A törökszentmiklósi részvénytársaság vezetője szerint nagy valószínűséggel kartellbe tömörültek a tejfeldolgozók, de a versenyhivatalnak ez eddig nem tűnt fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.