Az allergia megelőzése

Tej, tojás, liszt - alapélelmiszerek vagy allergének? 4. rész

Van olyan ismerőse, aki meg sem kóstolja a legfinomabb házi készítésű, nagymami-féle zserbó szeletet?

2008.12.15 11:20

Elgondolkodott már azon, hogy hány fajta növényi tej sorakozik a reformboltok polcain: rizstej, szójatej, kókusztej, zabtej. De kik isszák ezt és miért?

Az allergia megelőzése

A gyakorlatban két különböző megközelítés létezhet, attól függően, hogy a csecsemő előzőleg került-e már kapcsolatba allergénnel vagy sem. Az elsődleges megelőzés során a még nem érzékeny személynél próbáljuk elkerülni a kezdeti, érzékenységet előidéző veszélyhelyzetet és a tüneteket. Éppen ezért glutén (búza, árpa, rizs, zab) csak 6 hónapos kor után, tojássárgája 9 hónapos kor után, tojásfehérje és tehéntej pedig csak az 1 éves koron túl adható a babának.

Az anyatej hiányában tápszerrel táplált csecsemőknél az allergia megelőzést szolgálják a hypoallergén tápszerek, melyekben a részleges savófehérje hidrolizátum segíti az orális tolerancia kialakulását. A másodlagos megelőzés a már eleve érzékeny személyek tünetmentességét célozza meg. Az ételallergia elsődleges megelőzésének egyik fő célja az, hogy egy immun-orális toleranciát idézzen elő az élelmiszerekben található fehérjékkel szemben, különös tekintettel a tehéntejben megtalálható fehérjékre.


Az orális tolerancia előidézése

Az orális tolerancia egy hétköznapi immunológiai folyamat. Az immunrendszer felismeri az antigéneket, például a fehérjéket az ételben, amelyeket veszélytelennek vélve a szánkba veszünk. A bélnyálkahártya (GALT) bármilyen újfajta fehérjét egy gyomor- és bélrendszeri feldolgozás után kódol. Az orális tolerancia természetes folyamata ilyen módon indul el. Ez biztosítja az egyén túlélését azzal, hogy az immunrendszert egyszerre teszi képessé az étel-antigének befogadására és arra, hogy védekezni tudjon az idegen, ártalmas organizmusok és mérgek ellen.

Úgy vélik, az immunrendszer orális tolerancia általi szabályozása az ételallergiát hivatott megakadályozni. Ez az indukció függ az egyén korától, a bevitt antigén mennyiségétől és típusától is. Az orális tolerancia működése az élelmiszerekben található fehérjékkel kapcsolatban még nem teljesen tisztázott. A T-limfocita sejtek (a fehérvérsejtek egyik típusa) minden bizonnyal szerepet játszanak az allergének felismerésében és az immunrendszer válaszainak szabályozásában.

A szabályozó T-reg sejtek különösen fontosak számos immunrendszerben található sejttípus modulálásában (mint például a B sejtek, a T-segítő limfociták, Th1 és Th2). A Th1 és Th2 sejtek megfelelő aránya segít az allergia megelőzésében, amely a Th2-hez kapcsolódik. Általánosan elfogadott az a tény, hogy a szoptatás fontos szerepet játszik az olyan allergiák korai megelőzésében, mint például a tehéntej allergia, és a légzéshez kapcsolódó, későbbi életszakaszban megjelenő allergiák előfordulásának esélyét is csökkenti.

Még nem lehet biztosan tudni azt, hogy az anyatejben megtalálható kis mennyiségű étel-antigének milyen mértékben válthatnak ki túlérzékenységet, vagy éppen ellenkezőleg, magyarázzák az orális tolerancia gerjesztését ezekre az antigénekre. Amikor a szoptatás valamilyen ok miatt nem lehetséges, az anyatej helyettesítésére általában hipoallergén tápszert javasolnak az allergia elkerülése végett.


Hipoallergén tápszer az allergia elkerüléséért

Az étrendben szereplő fehérjék orális toleranciáját sokan tanulmányozták ép antigének (pl. teljes fehérje) segítségével. Fritsché állatkísérletei során rámutatott, hogy a részlegesen hidrolizált (lebontott) tehéntej fehérjék és az ép tehéntej fehérjék képesek az orális tolerancia kialaítására, míg az erősen lebontott (hidrolizált) fehérjék nem. A Nestlé Kutatóközpontban (NRC) végzett kísérletek során patkányokat tápláltak megelőzésképpen részlegesen hidrolizált tehéntejből készült tápszerrel.

A Nestlé hipoallergén tápszere 100-szor alacsonyabb allergizáló hatással bír, mint a standard tápszer, és elnyomja a bélben található hízósejtek IgE (Immunoglobulin E) és médiator sejt kibocsátását: mindkettő az azonnali allergiás reakciók velejárója. A tanulmányok kimutatták, hogy az allergenitás jól meghatározott csökkentése (enzimatikus lebontással – hidrolízis - és hőkezeléssel) megőrzi az antigének teljes kapacitását az orális tolerancia kialakítására.

Az is beigazolódott, hogy a fehérje foszlányok, a peptidek, a leghatékonyabb molekuláris egységek az orális tolerancia kiváltásában. 50 klinikai vizsgálatot folytattak a Nestlé hipoallergén tápszerével. A vizsgálatok szerint, azoknál a babáknál, akik az első 6 hónapban hipoallergén tápszert kaptak, 50%-os védelem alakult ki az allergiákkal, elsősorban az ekcémával szemben. Néhány tanulmányt kizárólag csak ezzel a tápszerrel folytattak, nem keverték össze azzal a csoporttal, ahol anyatejet is kaptak a babák.

A kimutatott megelőző hatás a gyerekek 5 éves koránál is tovább tartott, ami megerősíti azt a feltételezést, hogy hosszú távú orális tolerancia fejlődött ki. Egy, a 2000-es évek elején készült német felmérés, a GINI (Német Csecsemőtáplálási Intervenció) amely összehasonlította a szabványosan, a mérsékelten és teljesen hidrolizált tápszereket, szintén arra a következtetésre jutott, hogy Nestlé hipoallergén tápszerének egyértelmű allergiamegelőző hatása van.

Terápiás tápszer

A másodlagos megelőzés a már eleve érzékeny csecsemők esetében erősen hidrolizált (lebontott) fehérjét tartalmazó, úgynevezett terápiás tápszerek segítségével lehetséges. Nemrégiben történt fejlesztések során, melyben a Nestlé Kutatóközpontja (Nestlé Research Center) is részt vett, egy új, jobb ízű termék kialakítása volt a cél, melyet a kombinált enzimatikus hidrolízis és ultraszűrés eredményeként értek el. Ezt a terméket az allergiás csecsemőknek szánják.


A probiotikumok ereje

A bélrendszerben élő baktériumok összessége (a mikroflóra) nagyon fontos szerepet játszik a szervezet védekezőképességében. Az egészséges és allergiás csecsemők bélflóra-összetételének összehasonlítása kimutatta, hogy az allergiás babáknak kevesebb volt a lactobacilusa és a bifidobaktériuma (jótékony, probiotikus hatású baktériumok), de több clostridia és coliform baktérium (kórokozó mikroorganizmusok) volt bennük megtalálható.

Egyértelmű, hogy a probiotikus baktérium lecsökkentheti, valójában minimalizálhatja az IgE által irányított allergiás választ és szerepet játszik az orális tolerancia visszaállításában, még az érzékenység kialakulása után is. Több allergiás csecsemővel foglalkozó tanulmány állítja, hogy a probiotikus baktériumtörzsek hatása az ekcéma megelőzésében és kezelésében orvosilag igazolt.

A jelenség hátterét jelentő mechanizmus lehet a T-limfocitához kapcsolódó immunválasz újra-egyensúlyozása, pontosabban a TH1 sejtek számának növekedése és az allergiás reakcióhoz vezető Th2 sejtek csökkenése. A Nestlé Kutatóközpontban végzett kísérletek kimutatták, hogy több probiotikus baktériumtörzs rendelkezik ilyen immunomodulációs tulajdonsággal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.