Brexit

Kétéves csúcson az aranyár

Kétéves csúcsra szökött fel az arany ára, miután a Brexit-sokk hatására a befektetők válságálló eszközökben keresnek menedéket.

2016.06.24 14:38MTI

Az arany ára 8 százalékkal emelkedett, péntek reggel a fémet unciánként 1358,20 dolláron jegyezték az azonnali piacon, majd a pánik csillapodtával és a dollár erősödésével párhuzamosan 1313,00 dollárra csúszott vissza a jegyzés. Az ár néhány óra leforgása alatt példátlan módon 100 dollárral lengett ki.

Az aranyat dollárban jegyzik, így a brit valuta gyengülése miatt fontban számolva az arany ára 13 százalékkal három éves csúcsra emelkedett.

Az újabb amerikai kamatemelés késése következtében az arany az idén folyamatosan drágult és a Brexit-hatással együtt eddig 25 százalékkal emelkedett a fém jegyzése.

A Brexit hosszabb távon is erős támasz, és a jegyzés a következő években akár évi 5 százalékkal is emelkedhet – vélik egyes elemzők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.