Brexit

A britek kiválását éltette skóciai látogatásán Trump

"Fantasztikus dolognak" nevezte Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválását pénteken Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt várható elnökjelöltje, aki éppen skóciai látogatáson tartózkodik.

2016.06.24 14:31MTI

“Megmondtam, hogy ez fog történni, és úgy gondolom, hogy ez egy kivételes, fantasztikus dolog” – nyilatkozott helikopteréből kiszállva Trump, aki a golfpályájának felújítását lezáró ceremóniára érkezett a nyugat-skóciai Turnberrybe.

Fogalmazása szerint a britek “visszavették az országuk feletti ellenőrzést” azzal, hogy a lakosság többsége a kilépésre szavazott az európai uniós tagságról előző nap rendezett népszavazáson.

Trump úgy vélte, hogy sok európai ország lakossága dühös a migránsok áradata miatt, és szerinte “nem ez lesz az utolsó ilyen eset”.

Az amerikai elnökjelöltség republikánus várományosa már látogatása előtt is azt hangsúlyozta a Fox News amerikai hírcsatornának, hogy Nagy-Britanniának a saját útját kellene járnia.

A skótok nem örülnek túlzottan a szabadszájú, idegengyűlölettől sem mentes Trump látogatásának, ahogy azt demokrata ellenfele, Hillary Clinton sem mulasztotta el megjegyezni a Twitter közösségi oldalon.

Két csoport, a Skócia Trump Ellen, illetve a Szállj Szembe a Rasszizmussal, Skócia! is tüntetőket szállított az ingatlanmágnás golfklubjához.

“Skócia egy progresszív, toleráns és multikulturális ország, és teljes szívünkkel ellenezzük a Donald Trump által képviselt bigott nézőpontot” – mondta Keir McKechnie, a Szállj Szembe aktivistája. “Meg akarjuk mutatni a világnak, hogy errefelé nem látjuk szívesen Trumpot.”

David Cameron brit miniszterelnökkel együtt a skótok többsége is a maradásra szavazott a csütörtöki referendumon. Nicola Sturgeon skót kormányfő nyíltan arra utalt, hogy a brit EU-népszavazás eredménye nyomán Skócia újabb függetlenségi népszavazást tarthat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.