Bővült a kör

Meghaladta az Eximbank refinanszírozott hitelállománya az 500 milliárd forintot

Tavaly év végétől tizennégy megállapodást kötöttek pénzügyi vállalkozásokkal 265 millió eurós (mintegy 82 milliárd forintos) keretösszeggel.

2016.04.20 19:45MTI

Meghaladta az 500 milliárd forintot a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által felügyelt Eximbank Zrt. refinanszírozott hitelállománya a pécsi Rovitex Hungária Kft. textilipari vállalatnak nyújtott hitel biztosításával - jelentette be a pénzintézet vezetője szerdán a baranyai megyeszékhelyen.

Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója kiemelte, a pénzintézet kihelyezett hitelállománya 2016 első negyedév végén 719,4 milliárd forint volt, ami két százalékos növekedés tavalyhoz képest, az első negyedévben 55 milliárd forint összegű új hitelt folyósítottak.

Urbán Zoltán felhívta a figyelmet, hogy jelenleg az Eximbank közvetlenül és refinanszírozásban kiszolgált ügyfélállományának 84 százaléka mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv).

Az Eximbank új irányáról szólva felidézte, hogy kibővítették partnereik körét: tavaly év végétől tizennégy megállapodást kötöttek pénzügyi vállalkozásokkal 265 millió eurós (mintegy 82 milliárd forintos) keretösszeggel. Hangsúlyozta, az Eximbank sikereihez hozzájárult a huszonegy - velük együttműködő - pénzintézet, valamint több száz exportáló magyar kis- és középvállalkozás.

Szabó László, a KKM államtitkára azt mondta, soha nem volt olyan sikeres a magyar exporttevékenység, mint tavaly, amikor több mint 90 milliárd eurót (mintegy 28 ezer milliárd forint) tett ki a kivitel értéke, a külkereskedelem többlete pedig 8 milliárd eurót (2500 milliárd forint). Fontosnak nevezte, hogy a versenyképes termékeket előállító kkv-k kihasználják az exportban rejlő lehetőséget.

Szabó László emlékeztetett arra, hogy a tárca a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-n (MNKH) keresztül képes segítséget nyújtani az exportálni kívánó magyar cégeknek. A Nemzeti Befektetési Ügynökséget (HIPA) Közép-Európa egyik legsikeresebb szervezetének nevezte, kiemelve, hogy az elmúlt két évben a magyar GDP több mint 1,6 százalékát kezelték.

Hangsúlyozta, hogy 2015-ben a történelem során először haladta meg az export értéke a GDP összegét, e tekintetben Magyarország Európában az első helyen áll.

Szabó László követendő példának nevezte a Rovitex célkitűzését, hogy az export arányát értékesítésében a jelenlegi ötvenről - néhány éven belül - 70 százalékra emelje.

Romeisz Norbert, a magyar tulajdonú Rovitex ügyvezető igazgatója az eseményen felidézte, hogy "a húsz éve egy pécsi garázsból indult vállalkozás" mára Magyarország piacvezető függönygyártó és -nagykereskedelmi cégévé vált, amely a környező országokban is erős pozíciókkal rendelkezik.

A Pécsett több mint 70 főt, leányvállalatain keresztül további ötven embert foglalkoztató társaság 2004-ben kezdte exporttevékenységét, azóta a világ 40 országába értékesítik termékeiket. Kínálatukban megtalálhatóak a lángmentes, illetve antibakteriális termékek is, amelyet elsősorban szállodák és kórházak számára értékesítenek.

Romeisz Norbert szólt arról is, hogy a Rovitex pécsi telephelyén a gyártókapacitást fogják bővíteni idén.

A Rovitex Hungária Kft. árbevétele 2014-ben 2,2 milliárd forint volt, 70 millió forintos nettó eredménnyel.

2015-ben a vállalat 2,3 milliárd forintos árbevétellel zárt, amelyből 1,2 milliárd forint származott exporttevékenységből, a cég tavalyi nettó eredményről szóló beszámolója még nem készült el - közölte az MTI kérdésére Szabó Márk, a Rovitex gazdasági vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.