Kivásárlás

Begyalogol az elefánt a Zsolnay Porcelánba?

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre attól tart, hogy továbbra is ellenséges kivásárlási szándék fenyegeti a céget, amelyhez asszisztál a kisebbségi tulajdonos, a Pécs Holding Zrt.

2016.04.18 20:22MTI

A pécsi önkormányzat ugyanakkor állítja: szándéka, hogy a város emblematikus vállalata a jövőben is biztonságban legyen.

A zrt. és a fő tulajdonos az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében arról ír, hogy tudomásuk szerint egy nem porcelán- és pirogránit gyártási főtevékenységű építőipari cégcsoport továbbra is arra törekszik, hogy megszerezze a porcelánmanufaktúrát. Úgy látják, hogy "az ellenséges kivásárlási szándék véghezvitelében a kisebbségi tulajdonos képviselője készségesen segít", és ehhez eszközként használja a porcelánmanufaktúra stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté történt minősíttetését.

Ennek alátámasztására a cég csatolta a kisebbségi tulajdonos, a baranyai megyeszékhely vagyonkezelő vállalata tavaly októberben kelt levelét, amelyben a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója a kisebbségi részvénycsomag értékesítési szándékának jelzése mellett arra kérte a porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosát, hogy az ügylet előkészítése érdekében bocsássa rendelkezésükre a társaság mérlegadatait.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a folyamat részeként értékeli azt is, hogy a kormány a csődtörvény alapján stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a társaságot. A Magyar Közlönyben megjelent rendelettel kapcsolatban a cég és fő tulajdonosi köre már februárban kifejezte fenntartásait, mivel információi szerint a gyár ellen nem érkezett csőd- vagy felszámolási kérelem a Pécsi Törvényszékhez, és álláspontja szerint ehhez nem is állt fenn jogalap.

Hétfői közleményükben leszögezték, hogy a porcelánmanufaktúra kötelezettségeit határidőre teljesíti, közműcégek felé tartozása nincs, pontosan fizet a Pécs Holding Zrt. részére, és a helyiadó-tartozását is részletfizetési megállapodás alapján törleszti.

A 19 százalékos kisebbségi részesedést birtokló Pécs Holding Zrt. tulajdonosa, a pécsi önkormányzat hétfőn MTI-nek eljuttatott közleményében reagált a manufaktúra felvetésére. Ebben megengedhetetlennek nevezik, hogy a többségi tulajdonos távol akarja tartani Pécs városát attól, hogy megismerje a társaság valós helyzetét. "A gyár többségi tulajdonosainak nem tetszik, hogy a pécsi önkormányzata szeretne belelátni a társaság működésébe, valós pénzügyeibe, mérlegébe" - vélekednek.

Szerintük a gyár többségi tulajdonosainak vagy takargatni-, titkolnivalójuk van, vagy a "többségi tulajdonos kicsinyes bosszút kíván állni", amiért a kormány jogi védelem alá helyezte a társaságot, és azért is, mert "jogosan követelik, hogy a társaság megfizesse tartozásait, az elmaradt közüzemi díjakat, helyi adókat".

Arról nem írtak az önkormányzati közleményben, hogy értékesíteni tervezik a kisebbségi részesedést.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. értékesítési árbevétele 2014-ben 710,8 millió forint volt, mérleg szerinti eredménye mínusz 27,6 millió forint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.