Műremekek

Pécsi Zsolnay-remekművek a budai Várban

Zseniális Zsolnay-kiállítás nyílt július 31-én az egykori Honvéd Főparancsnokság felújított épületében, a budai Várban. A pécsi Janus Pannonius Múzeum Zsolnay gyűjteményéből közel százhatvan kerámia csodálható meg az év végéig látogatható tárlaton.

2014.08.02 19:22ma.hu
Fotó: WELL

Az „Egy zseniális család – Zsolnay” című kiállításon mintegy kétszázhatvan kerámia és porcelán látható, amelyből közel százhatvan a pécsi Janus Pannonius Múzeum anyagából állt össze. Amellett, hogy a kiállítás művészi értékű kerámiákat mutat be, elénk tárja egy zseniális magyar család sikertörténetét is.

A kiállítás megnyitása kapcsán Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy „A magyar állam és Pécs városa felelősséggel tartozik a Zsolnay-örökség fényének megőrzéséért. Közös feladatunk, hogy a mai kor követelményeinek megfelelően bemutassuk ezt az egyedülálló kulturális örökséget, Zsolnay Vilmos egykori álmának  megvalósulását.

„A Janus Pannonius Múzeum állandó Zsolnay-kiállítása Pécsett marad, és a továbbiakban is változatlanul, a már közismert, értékes műtárgyakkal várja az érdeklődő nagyközönséget. A budai Várban kiállításra kerülő mintegy kétszáz utazó Zsolnay műtárgy azonban önmagában is önálló, átfogó képet nyújt a Zsolnay kerámiatörténetről” – mondta Magyar Attila, a JPM gazdasági vezetője.

A Pécsre látogatóknak, a páratlan Zsolnay-gyűjtemény mellett érdemes megtekinteni a JPM további állandó és időszakos kiállításait is. A többek között a Csontváry- és Vasarely-kiállításáról méltán híres pécsi múzeum hazánk második legnagyobb kortárs képző- és iparművészeti gyűjteményének tulajdonosa.

„A népszerű „Leonardo, a reneszánsz zseni” című kiállításának köszönhetően a Janus Pannonius Múzeum összforgalma idén már július végére elérte a tavalyi egész évi látogatószámot. Az idei összes látogató több mint nyolcvan százaléka a Leonardo-tárlat megnyitása óta tekintette meg a múzeum egy vagy több kiállítását. A polihisztor közel 60 méret- és korhű találmányát bemutató, Európában egyedülálló tárlatot már több mint 30 ezren látták” – mondta Magyar Attila.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.