Vandalizmus

Törtek-zúztak a Zsolnay negyedben a Pécsi Egyetemi Napok hallgatói

Három szobor is megsérült a Zsolnay-negyedben a Pécsi Egyetemi Napok idején, kettőt biztosan szándékosan rongáltak meg ismeretlenek.

2015.05.08 16:05MTI

Három szobor is megsérült a Zsolnay-negyedben a Pécsi Egyetemi Napok idején. Kiderült: az alkotások közül kettőt egészen biztosan szándékosan rongáltak meg ismeretlenek. A tettesekről vélhetően videofelvétel is készült. A Zsolnay-negyed a pécsi egyetem művészeti karával együttműködve kezdheti meg az alkotások helyreállítását.

Ismeretlenek rongáltak szobrokat a Pécsi Egyetemi Napokon a Zsolnay-negyedben. A vandalizmusnak Tóth Juci művei estek áldozatul. Az alkotásokat tavaly a Zsolnay-negyed galériában állították ki a fiatal alkotó diplomamunkájaként. A non-figuratív, hatalmas kavicsformájú szobrok aztán átkerültek az E78-as terembe, ahol rendszerint koncertek zajlanak és itt rendezték a Pécsi Egyetemi Napokat is.

Lengyel Péter, a Zsolnay-negyedben működő PTE művészeti karának dékánhelyettese azt mondta: két szobor esetében biztosan szándékos rongálás történt, míg a harmadiknál ez nem állapítható meg egyértelműen. A dékánhelyettes tudomása szerint egyébként az épület be van kamerázva, így kiderülhet kik voltak a rongálók.

„Elfogultnak tarthatnak, hiszen a mestere voltam az alkotónak, de a véleményem szerint a három mű értéke milliós nagyságrendű. Az egyiket biztosan nem lehet helyreállítani, de a másik kettő is nagyon súlyosan sérült” – mondta a Helyi Híradónak Lengyel Péter.

A kifejezetten beltéri kiállításra készített műveket hungarocellből, gipszből állította össze a művész, ezért is volt könnyű dolguk a rongálóknak, hiszen, ahogy a dékánhelyettes fogalmazott: egy-két erősebb rúgással simán szétverhették az alkotásokat. Lengyel Péter szerint ez esetben nem az anyagköltség a mérvadó, hanem az a művészi munka és idő, amelyet az alkotásra fordított a tanítványa.

Gellai Gergő, az egyetemi napok főszervezője azt mondta, hogy nincs konkrét információja arról, mi történt és hogy a szobrok mennyire vagy mikor sérültek meg. Hozzátette: ha megállapítható a felelősségük, akkor természetesen vállalják azt.

Az ügyben a Helyi Híradó megkereste a Zsolnay Kulturális Negyedet is, miután ők adtak helyet a rendezvénynek, egyelőre választ még nem kapott, de úgy tudjuk, hogy Zsolnay-negyed a művészeti karral együttműködve mindenképpen segít a művek helyreállításában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.