Nincs választás

FM: a földhivatalnak állami tulajdonba kell adnia a védett természeti területeket

A földhivatalnak nincs választási lehetősége, a magyar állam tulajdonába kell adnia a maradványterületeket, a védett természeti területeket.

2015.07.09 11:57MTI

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint ezek a földek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonosi joggyakorlási körébe kell, hogy kerüljenek, így a Földet a Gazdáknak Programba is be lehet vonni azokat. Amennyiben a földhivatal mégsem ennek megfelelően járt el, akkor azt felül kell vizsgálni.

A szaktárca így reagál arra a lapinformációra, amely szerint több ezer hektárnyi védett természeti terület maradt a rendszerváltás után a szövetkezeteknél, amelyeket most külföldiek vásárolhatnak fel.

A jogszabályok szerint az érintett földeket már korábban vissza kellett volna kapnia az államnak, de a kisajátításokra sok esetben (a mai napig) nem került sor - írta szerdán a Napi Gazdaság. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vizsgálatot sürgetett az ügyben.

A szaktárca jelezte: a hatályos szabályok szerint, ha a részarány-földkiadási eljárás lezárását követően a jogutód nélkül megszűnt, illetve felszámolás, végelszámolás alatt álló szövetkezet javára bejegyzett szövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészlet (maradványterület) szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, a maradványterületet a mezőgazdasági igazgatási szerv határozattal a magyar állam tulajdonába adja. A maradványterület a Nemzeti Földalapba kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.