További milliárdokra is lehet pályázni

230 milliárd forint uniós támogatás jut ebben a ciklusban turisztikára

A mostani európai uniós fejlesztési ciklusban, 2014 és 2020 között mintegy 230 milliárd forint támogatás jut a turisztikai ágazatnak, de egyéb gazdasági célokra további milliárdokra is pályázhatnak az ágazat szereplői.

2015.06.26 12:11MTI

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes helyettes államtitkára a csaknem félmilliárd forintos beruházással, 160 millió forintos uniós támogatással felújított Hotel Európa Fit fejlesztéseinek avatásán vett részt Hévízen. Arról is beszélt a turizmusért felelős helyettes államtitkár, hogy az eddigi vissza nem térítendő támogatásokat kedvezményes kamatozású uniós források váltják fel. Az önkormányzatok pedig - gyógyhelyek, turisztikai központok esztétikai és infrastrukturális beruházásaira - továbbra is nyerhetnek majd vissza nem térítendő támogatásokat - tette hozzá.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy 2013 után 2014 is rendkívül sikeres volt a hazai turisztikai ágazat számára, amely a nemzetgazdaság egészénél is nagyobb növekedést mutatott. Ebben kiemelt szerepe van Hévíznek, ahol Budapest után a második legtöbb, összesen csaknem 1,1 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A városban a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakban 13 beruházás nyert összesen 1,4 milliárd forint európai uniós támogatást, s ezek az önerővel együttesen közel 4 milliárd forint értékű beruházás megvalósulását segítették. Ebben szerepe volt a városvezetés és a turisztikai szolgáltatók példaértékű együttműködésének is, ami ma a minőségi kínálat mellett a versenyképesség egyik fontos tényezője - hangsúlyozta Ruszinkó Ádám.

Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő felidézte, hogy a Nyugat-Balaton térségében 2010-ig egyetlen turisztikai attrakció sem valósult meg európai uniós támogatásból, de 2010 után a Nyugat-dunántúli Operatív Program már kifejezetten erre a célra 2,4 milliárd forint pályázati forrást és további 800 millió forintos tartalék keretet biztosított. Ezekre a forrásokra azért is szükség volt, mert például Hévíznek leginkább az osztrák, szlovén, horvát turisztikai beruházások számítanak versenytársnak.

Papp Gábor polgármester (Fidesz-KDNP) ugyanakkor azt emelte ki, hogy az egészség- és gyógyturisztikai ipar megköveteli a folyamatos megújulást, ami a város számára is fontos. Ennek eredménye az is, hogy csütörtökön a hévízi gyógytavat és az itt folyó tradicionális gyógyászatot hungarikummá nyilvánították.

A közel félmilliárd forint értékű szállodaberuházás részleteiről Könyid László vezérigazgató elmondta: a csaknem 200 dolgozót foglalkoztató hotelben bő egy év alatt egyebek közt minden vizes részleget felújítottak. Kicserélték a 234 szobás szálloda valamennyi fürdőszobájának és vizes helyiségének burkolatait, berendezését, továbbá a fürdőrészlegben a járófelületek és a medencék teljes burkolatát, valamint új légtechnikai berendezéseket szereltek fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.