KSH-jelentés

A GDP 3,4 százalékkal nőtt az első negyedévben

Az elemzők várakozásával csaknem megegyezően, 3,4 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2015.05.13 09:11MTI

A naptárhatástól és egyszeri rendkívüli tényezőktől megtisztított adatok szerint 3,1 százalékos volt a GDP éves növekedése, míg az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva 0,6 százalékos volt a gazdasági növekedés. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) értékelése szerint a növekedést alapvetően az ipar teljesítményének javulás okozta.

A múlt év negyedik negyedévében ugyanígy 3,4 százalékos volt a növekedés éves üteme, az előző negyedévhez hasonlítva pedig 0,9 százalékkal nőtt a GDP. Tavaly az ország gazdasági teljesítménye 3,6 százalékkal haladta meg a 2013-ast.

Elemzői várakozások szerint az idei első negyedévben nem lassult a gazdasági növekedés üteme. A konszenzus szerint 3,5 százalékos növekedést vártak a szakértők, bár a prognózisok széles sávban, 2,8 és 4,2 százalék között szóródtak.

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a növekedésben az iparon belül a járműgyártás, az elektronikai termékek gyártása, és az élelmiszeripar bővülése volt meghatározó. Az építőiparban nőtt az egyéb építmények építése, az útépítési, vasút-felújítási munkák és közműfejlesztések, a szállítás, és a szolgáltató ágazatok - kivéve a pénzügyi szolgáltatásokat - is jól teljesítettek az első negyedévben - jelezte.

Az első negyedéves részletes adatokat június 5-én teszi közzé a KSH. (GRAFIKA)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.