Londoni elemzők szerint

GDP: robusztus lehetett magyar növekedés az első negyedévben is

Londoni elemzői előrejelzések szerint valószínűleg folytatódott a magyar gazdaság robusztus ütemű növekedése az idei első negyedévben.

2015.05.12 17:22MTI

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a szerdán esedékes első becslés előtt javították is prognózisukat, elsősorban a vártnál erőteljesebb márciusi ipari termelési adatok miatt. Ennek alapján a ház az idei első három hónapra 5 százalékhoz közeli negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással számolt, éves szintre kivetített magyar GDP-növekedést vár a korábbi előrejelzésében szereplő 3 százalék helyett. A cég számításai szerint ez 3,8 százalékos növekedésnek felelne meg a tavalyi azonos negyedévhez mérve.

A JP Morgan londoni elemzői a 2015 egészére szóló magyar gazdasági növekedési becslésüket is javították, 2,8 százalékról 3,2 százalékra.

A ház szerint az ipari termelésnek és a kiskereskedelmi forgalomnak az első negyedévben az euróövezeti gazdaság élénkülése, az olajárak összeomlása és a magyar gazdaság erőteljes alapmutatói tettek jót.

A cég londoni elemzői az új ipari megrendelések állománya és az áprilisi üzleti felmérések alapján ugyanakkor azzal is számolnak, hogy a második negyedév eleje óta lanyhulhatott a lendület, és ennek alapján a JP Morgan erre a három hónapra 3 százalékra lassuló negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással számolt, éves szintre kivetített magyar GDP-növekedést vár. Ez is javított előrejelzés azonban, mivel a cég korábban - ugyanezzel a számítási modellel mérve - 2,5 százalékos növekedést valószínűsített ebben a negyedévben a magyar gazdaságban.

A JP Morgan londoni elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiterjesztett növekedési hitelprogramjának esetleges erőteljesebb kereslete és a pénzügyi szektorral kapcsolatos kormányzati cselekvési kötelezettségvállalások felfelé ható kockázatot jelentenek a ház második negyedévi növekedési előrejelzésére, az olajárak emelkedése azonban valószínűleg korlátozó tényezőként hat.

A vártnál erőteljesebb aktivitási adatok miatt más nagy londoni házak is javították a magyar gazdaságra adott növekedési előrejelzésüket.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a közép- és kelet-európai EU-térség pénzügyi szektorairól összeállított legújabb, átfogó helyzetértékelésében közölte, hogy a 2015-2017 közötti időszakban reálértéken 2,5 százalékos éves átlagos gazdasági növekedést vár Magyarországon. Az S&P eddig 2 százalékot épphogy meghaladó éves átlagnövekedést valószínűsített a magyar gazdaságban erre az időszakra.

A cég várakozása az, hogy az idén stabilizálódik a hitelkockázati környezet a magyar gazdaságban, és ezt javuló gazdasági kondíciók is segítik.

A Standard & Poor's elemzői hangsúlyozták ugyanakkor azt a véleményüket is, hogy a magyar bankszektor csak 2016-tól lesz ismét rendszerszinten nyereséges.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági kilátásairól összeállított előrejelzésükben ugyanakkor közölték, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,5 százalékos növekedést sem tartanak kizártnak. A ház jövőre lassabb, 2,5 százalékos magyarországi GDP-növekedéssel számol, de a cég mindkét előrejelzést jelentősen javította, korábbi prognózisa ugyanis 2015-re 2,9 százalékos, 2016-ra 2,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics londoni elemzői a szerdai GDP-becslés előtti prognózisukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar gazdaság az idei első negyedévben továbbra is a térség legjobban teljesítő gazdaságai között lehetett.

A ház az általa alkalmazott, a havi aktivitási adatokra épített növekedéskövető számítási modell (GDP tracker) alapján azt valószínűsíti, hogy az első három hónapban a magyar hazai össztermék 3,3 százalék körüli ütemben növekedhetett éves összevetésben.

A Capital Economics londoni elemzői szerint a fogyasztási kiadások élénkültek ugyan, de úgy tűnik, hogy az ipari termelés ennél is erőteljesebb növekedési tényező volt a magyar gazdaságban az idei év elején.

A ház szerint ugyanakkor nem vehető bizonyosra, hogy az ilyen erejű növekedési lendület tartós marad, különös tekintettel arra, hogy a kormány a jelek szerint a költségvetési politika szigorítására törekszik. Ennek alapján a Capital Economics elemzői a következő negyedévekre már 3 százalék alá lassuló éves GDP-növekedési ütemeket várnak a magyar gazdaságban.

Hasonló előrejelzést adtak a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői. A ház szerint a magyar gazdaság tavaly felülteljesítő volt a térségben, főleg egyedi tényezők miatt, de az idén valamelyes lassulás várható, mivel a hazai fogyasztás növekedési hozzájárulása valószínűleg kissé csökken, és a nettó exporté növekszik.

A Barclays elemzői ennek alapján a 3,3 százalékot valószínűsítő londoni konszenzusos előrejelzési átlagnál valamivel lassabb, 3,1 százalékos éves összevetésű GDP-növekedést várnak az idei első negyedévre a magyar gazdaságban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.