Növekszik a számuk

A kínai szupergazdagok összvagyona Norvégia GDP-jének tízszerese

A Hurun legfrissebb jelentése szerint a szupertehetősek együttes vagyona elérte a 31 ezer milliárd jüant, ami nagyjából Norvégia bruttó hazai termékének (GDP) a tízszerese vagy a Fülöp-szigetekének a hússzorosa.

2015.04.07 20:26MTI
freedigitalphotos.net/adam

A szupergazdagok száma a kínai gazdaság növekedésének visszaesése ellenére is meghaladta a 17 ezret, vagyis újabb rekordon áll a kelet-ázsiai országban - derült ki a China Minsheng Bank és a Hurun kutatóintézet közös felmérésből.

A "klubba" tartozás feltétele 500 millió jüanos (22,2 milliárd forint) vagyon volt. A statisztikai nyilvántartás szerint 2008 és 2013 között alig több mint ezer szárazföldi kínai tartozott a gazdagok ezen rétegébe.

A Hurun legfrissebb jelentése szerint a szupertehetősek együttes vagyona elérte a 31 ezer milliárd jüant, ami nagyjából Norvégia bruttó hazai termékének (GDP) a tízszerese vagy a Fülöp-szigetekének a húszszorosa.

Az "érintettek" átlagéletkora 51 év, átlagvagyonuk értéke 1,82 milliárd jüan (80,8 milliárd forint). Többségük tőzsdén jegyzett cégek tulajdonosai, gyáripari vállalkozók, ingatlanfejlesztők, vagy hivatásos befektetők. Több mint 300-uknak nagyobb a vagyona 10 milliárd jüannál (444,6 milliárd forint) és 500-an vannak olyanok, akiké 1 és 2 milliárd jüan (44,4-88,8 milliárd forint) között van. A többiek az 500 millió és 1 milliárd jüan közötti kategóriába esnek.

A kutatóintézet kérdezői a jövőbeni befektetési, üzleti környezet megítélésére is kérték alanyaikat. Körülbelül a megkérdezettek fele gondolta úgy, hogy a következő három évben könnyebb lesz hitelekhez jutni, a makrogazdasági mutatók javulni fognak, a vállalkozókat nagyobb tisztelet fogja övezni.

Ugyanakkor a válaszadóknak mindössze a harmada számolt azzal, hogy nyeresége növekedni fog. Több mint nyolcvan százalékuk gondolkodik külföldi befektetéseken, 50 százalékuknak már nem ismeretlen ez a terep.

Az is kiderült, hogy a kínai szupergazdagok szívesen költenek ékszerekre, jáde kövekbe, kisebb részben kalligráfiákat, festményeket gyűjtenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.