2,5 százalékról

A kormány 3,1 százalékra emelte az idei GDP-prognózist

A konvergenciaprogram 2018-ig tartalmazza a kormány hivatalos előrejelzését, amely szerint Magyarországon az uniós átlagnál nagyobb növekedéssel lehet számolni.

2015.04.30 17:11MTI

A kormány 3,1 százalékra emelte az idénre várt gazdasági növekedési prognózisát az eddigi 2,5 százalékról - közölte Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni műsorában.

Az államtitkár annak kapcsán nyilatkozott, hogy a kabinet elküldte az Európai Bizottságnak a frissített konvergenciaprogramot. Tájékoztatása szerint a GDP-prognózist az elmúlt időszak kedvező adatai miatt emelték meg.

Banai Péter Benő elmondta, hogy a konvergenciaprogram 2018-ig tartalmazza a kormány hivatalos előrejelzését, amely szerint Magyarországon az uniós átlagnál nagyobb növekedéssel lehet számolni.

Közölte azt is, hogy a dokumentumban megerősítették az idei 2,4 százalékos államháztartási hiánycélt.

Banai Péter Benő kifejtette, a nagyobb gazdasági növekedés a mindennapokban is érezteti hatását, például abban, hogy a foglalkoztatás bővítése a következő években is jellemző lesz.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kedvező reálgazdasági folyamatok megteremthetik a fedezetet az utóbbi napokban bejelentett adócsökkentésnek.

Banai Péter Benő szólt arról is, hogy a konvergenciarogramban a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra történő csökkentésével számolnak.

Az államtitkár elmondta: a bankadó 2016 január elsejétől mintegy 60 milliárd forinttal csökken, és remények szerint a bankadócsökkentés együtt jár a hitelezési aktivitás bővítésével. Az Európai Bizottságnak megküldött konvergenciaprogramban a későbbiekben további bankadó csökkentéssel számolnak - tette hozzá.

A konvergenciaprogram a 2016. évi tervekkel kapcsolatban tartalmazza, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme 2,5 százalék, az államháztartási hiány 2 százalék, a jövő évre kalkulált infláció 1,6 százalék. Az alacsonyabb inflációs szint két tényezőnek - a sertés tőkehús áfájának csökkentésének, és a viszonylag erős forintnak - köszönhető - mondta az államtitkár.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében hangsúlyozza, a kormány elkötelezett abban, hogy az elért eredményeket fenntartsa, továbbá stabil és kiszámítható környezetet teremtsen a gazdaság dinamikus fejlődése érdekében.

Az elkövetkezendő években tovább gyorsulhat a háztartások fogyasztásának dinamikája, a munkakereslet bővülése az átlagkeresetek növelését hozza majd magával, a folyó fizetési mérleg egyenlege állandó növekedés mellett jelentős többletet mutathat. A kormányzati intézkedések, a javuló foglalkoztatási mutatók tovább emelik a lakosság rendelkezésre álló és elkölthető jövedelmét, ami a fogyasztás további erősödését is elő fogja segíteni - írja közleményében az NGM.

A tárca tájékoztatása szerint Magyarország a nemzeti reform programot is megküldte Brüsszelnek.

Az uniós tagállamok az általános európai uniós célkitűzések alapján nemzeti reformprogramot dolgoznak ki, melyben ismertetik, milyen szakpolitikákat és intézkedéseket hajtanak végre a fenntartható fejlődés és a foglalkoztatás fenntartása, illetve az Európa 2020 stratégiában meghatározott célok teljesítése érdekében. A nemzeti reformprogrammal egyidejűleg mindegyik EU-tagállam stabilitási, illetve konvergenciaprogramot is benyújt az Európai Bizottságnak, melyben felvázolja a következő 3-4 évre vonatkozó költségvetési terveit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.