81 milliód bírság

Engedélyezte a GVH a Mediaworks és a Népszabadság irányításszerzését

Meghatározott kötelezettségek előírása mellett engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a Mediaworks és a Népszabadság közös és közvetlen irányítást szerezzen a Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft. (MEV) felett, ugyanakkor az engedélykérés elmulasztása miatt a Mediaworks-re és a Népszabadságra több mint 81 millió forint bírságot szabtak ki.

2015.04.20 12:23MTI

A GVH hétfői közleménye szerint megállapították, hogy a Népszabadság Kiadó és Nyomdaipari Zrt., valamint a Mediaworks Kiadó és Nyomda Kft., illetve a MEV és az általa irányított MédiaLOG Logisztikai Zrt. alkotta vállalkozáscsoport tevékenysége alapján horizontális és portfólió-hatással nem kell számolni, illetve nincs olyan körülmény, amely alapján az összefonódás konglomerátum-hatással járna.

Az összefonódásnak azonban vertikális hatásai lehetnek abból adódóan, hogy a Népszabadság és a Mediaworks igénybe veszi a MEV-csoport által - a MédiaLOG révén - végzett országos előfizetéses lapterjesztési szolgáltatást.

A GVH kötelezettségként írta elő, hogy a Mediaworks és a Népszabadság - közös irányítási jogukkal élve - két évre biztosítsa, hogy a MédiaLOG diszkriminációmentesen nyújtsa az előfizetéses napilap-terjesztési szolgáltatást, és a szolgáltatással tudomására jutott üzleti titkokat ne tegye hozzáférhetővé másoknak.

A versenyhivatal az összefonódás értékelésekor megállapította, hogy az összefonódás engedélyköteles lett volna, de az eljárás alá vontak elmulasztották benyújtani a kérelmet.

A versenytörvény rendelkezései szerint az engedélykérés elmulasztása esetén a bírság összege legfeljebb naponta 200 ezer forint.

A bírság összegének meghatározásakor a GVH egyebek mellett figyelembe vette, hogy az eljárás nem kérelemre, hanem hivatalból indult meg, 650 napos késedelemmel. Emellett nem volt egyértelműen kizárható, hogy az összefonódás annak létrejöttekor nem vethetett-e fel versenyjogi aggályokat.

A versenyhivatal a napi bírság összegét 125 ezer forintban, összesen 81 millió 250 ezer forintban határozta meg. A bírságfizetési kötelezettség egyetemlegesen terheli a két vállalkozást - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.