Beruházási terv

EU-biztosok: az egyetemi, üzleti és kutatói szféra együttműködését kell támogatni

"Az egyetemi, üzleti és kutatói szféra együttműködésével megvalósuló innovatív kutatásokat kell támogatni a tavaly novemberben meghirdetett, mintegy 300 milliárd eurós költségvetésű európai beruházási terv keretében."

2015.04.17 12:18MTI

Ezt hangsúlyozta pénteken Budapesten két uniós biztos, Navracsics Tibor és Jyrki Katainen, aki egyben a Európai Bizottság alelnöke is.

Jyrki Katainen, a bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke egy roadshow keretében azért érkezett Budapestre, hogy népszerűsítse az EU beruházási tervét, valamint a kormányok, a befektetők, a vállalkozások, és a regionális hatóságok, a szakszervezetek, illetve más közösségek előtt megnyíló új lehetőségeket.

A sajtótájékoztatót megelőzően a biztosoknak az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) igazgatójának vezetésével mutatták be az intézet támogatásával megvalósult innovációs, vállalkozási és startup projekteket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen található Demola laborban.

Navracsics Tibor az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa hangsúlyozta: az egyetemi, akadémiai, kutatói, valamint az üzleti szféra közösségének megteremtése révén olyan innovatív kutatásokat támogat az Európai Bizottság, amelyek a jövő szempontjából rendkívül fontosak. Budapest ebből a szempontból egy kicsit az Európai Unió jövőjét is megjeleníti, mint ahogyan az EU más tagállamaiban működő hasonló kutatócsoportok is - fűzte hozzá.

A biztos ismertette, hogy Jyrki Katainen a felelőse az európai beruházási tervnek, amelyet az Európai Parlament tárgyal, és amelynek célja, hogy az EU gazdaságának lökést adjon, és a magántőke, valamint a közpénz együttes felhasználásával vezesse ki az uniót a gazdasági válságból, és az EU-t a világ egyik legversenyképesebb gazdaságává tegye.

Jyrki Katainen a beruházási tervet ismertetve elmondta, hogy három fő eleme van. Egyrészt létrehozzák az új, közpénzekkel fedezett Európai Stratégiai Beruházási Alapot (ESBA), másrészt készítenek egy listát, hogy a beruházásokat a leginkább rászoruló területekre irányítsák.

A harmadik elem egy ambiciózus ütemterv Európa beruházási vonzerejének növelésére, illetve a szabályozási szűk keresztmetszetek kiküszöbölése érdekében.

Jyrki Katainen kifejtette: a kockázati tőke bevonása Európában nem annyira elterjedt, mint az Egyesült Államokban, ezen is változtatni kell.

Az ESBA-val kapcsolatban elmondta, hogy az két kérdésre fókuszál majd: egyrészt a kis- és közepes vállalkozások hitelezésének bővítésére, másrészt pedig azoknak az infrastrukturális céloknak a megvalósítására, amelyek a többi bizottsági célt is támogatják.

Martin Kern, az EIT megbízott igazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az oktatás, a cégek és a tudomány együttműködése új munkahelyeket, és a versenyképesség növekedését hozhatja Európába. Az EIT számára Budapest fontos helyszín, Magyarországon magas az innovációs potenciál - emelte ki.

Jyrki Katainen a nap folyamán több programon is részt vesz Budapesten. Délután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel együtt üzleti fórumon tart előadást, majd Navracsics Tiborral az EU jövőjéről beszélget egyetemi hallgatók részvételével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.