Uniós felfüggesztés

Az Európai Bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseit

Összefoglaló.

2015.04.15 19:48MTI

EB-szóvivő: tavaly májusban auditálták a kifogásolt projekteket

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben 451 millió euró értékű magyarországi projekt finanszírozását szakította meg a 2007 és 2013 közötti időszak gazdaságfejlesztési operatív programjában, miután egy májusi ellenőrzés "súlyos, rendszerszintű gyengeségeket" tárt fel a projektek kiválasztásánál - tájékoztatott csütörtökön Jakub Adamowicz, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős szóvivője.

"Miután a kiigazító intézkedéseket nem hajtották végre, a bizottság most áprilisban felfüggesztette a kifizetéseket" a program egészét tekintve - ismertette a részleteket Adamowicz, hozzátéve, hogy büntetésről nincs szó, mind a pénzek folyósításának megszakítása, mind a kifizetések felfüggesztése része a szokásos eljárásnak, ha a bizottság szabálytalanságokat talál.

FRISS: Csak az Orbán-kormányt terheli felelősség?

A Demokratikus Koalíció szerint csak az Orbán-kormányt terheli felelősség azért, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette 700 milliárd forintnyi uniós forrás kifizetését - mondta Varju László DK-alelnök csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus bemutatta a testület határozatát és abból idézve közölte, hogy az Európai Bizottság csak a 2010-es kormányváltás után kiírt projektek közül sorol fel példákat.

Szavai szerint számos alkalommal, rendszerszerűen fideszes vállalkozókra szabták a pályázatokat, amelyek során "az összes elképzelhető hibát" elkövették.

Tizennégy millió forintot fizettek egy olyan vizsgálatért, amely hatszázezret ért, egy esetben négyszeres áron vettek présgépet, egy másikban pedig az ár 44-szeresét fizették ki egy szoftverért - hozott példákat Varju László, aki úgy összegzett: lényegesen túlárazták a projekteket, a "bebukott pályázatok" során elköltött pénzek 46 százalékkal a paci ár felett vannak.

Minden második forintot indokolatlanul fizettek ki és szabálytalanul használtak fel, nincs olyan visszaélés, amit ne követett volna el a kormány - mondta Varju László.

A DK-alelnök kijelentette, hogy Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár "konkrétan hazudik", amikor arról beszél, hogy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány is érintett lehet az ügyben.

Az Európai Bizottság (EB) felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program innovációs, gazdaságfejlesztési és üzleti infrastruktúra fejlesztései pályázatainak kifizetéseit; a három terület 2007 óta pályázható keretösszege mintegy 700 milliárd forint - jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A Fidesz-frakció közölte, hogy egyetlen, Magyarországot megillető fillért sem fog veszni hagyni. A Jobbik és az LMP kritizálta az európai uniós támogatások felhasználását, az Együtt és a Magyar Liberális Párt pedig azt kérte: hozzák nyilvánosságra a bizottság jelentését a program kifizetéseinek felfüggesztéséről.

Csepreghy Nándor elmondta: a bizottság 2014-ben átfogóan vizsgálta a gazdaságfejlesztési operatív program működését, arra volt kíváncsi, hogy a magyarországi intézményrendszer a lehető legkörültekintőbben járt-e el akkor, amikor a győztes pályázatokat kiválasztotta 2007-2014 között. Megállapította, az a kiválasztási gyakorlat, amelyet Magyarország a Bajnai-Gyurcsány kormány óta folytat, s amelyre 2014-ben vezettek be átfogó új szabályozást, nem volt alkalmas arra, hogy a legjobb projekteket juttassa támogatáshoz - mondta.

Hozzátette, a bizottság jelzéseit a kormány már kezelte, a múlt héten egy javaslatot küldött a testületnek. Megjegyezte: nem a 700 milliárdos keret van veszélyben, az ilyen típusú korrekciók értéke általában 10 százalék alatti szokott lenni, így pár tízmilliárd forintról lehet szó. Ezt a pénzt azonban Magyarország felhasználhatja új vagy a tartaléklistán szereplő projektekre. Konkrét fejlesztéseket nem kell leállítani, egészen addig, amíg az uniós finanszírozás nem érkezik meg, a hazai költségvetés 19-es fejezete a pályázók számára minden kötelezettséget teljesít. A kérdés az, hogy az EB felé hogyan tudják elszámolni a már kifizetett pályázói számlákat.

A következő pár hét arról fog szólni, hogy az Európai Bizottságot szembesítsék korábbi álláspontjával, illetve találjanak egy olyan megoldást, amely garantálja, hogy Magyarország nem veszít forrásokat. A helyettes államtitkár szerint ugyanis a mostani helyzet az aszfaltügyhöz hasonló, mondván: a bizottság 2014/2015 fordulóján egy általa is jónak minősített rendszer működéséről 7 év után, a zárás évében állított ki egy negatív bizonyítványt.

A Fidesz-frakció arra kéri a kormányt, tegyen meg mindent azért, hogy "a szocialisták szabálytalan pályáztatási gyakorlata miatt" Brüsszellel kialakult technikai vita semmilyen módon ne hátráltassa a most záruló, 2007-2013-as európai uniós fejlesztési ciklusban még kifutó gazdaságfejlesztési programok végrehajtását. "A szocialistákkal ellentétben a mostani kormány egyetlen, hazánkat megillető fillért sem hagyott veszni, és ezután sem fog veszni hagyni" - reagált közleményében a Fidesz-frakció.

Hangsúlyozták: a kormány fejlesztéspolitikának köszönhetően Magyarország rekordot ért el a 2007-2013-as időszakban rendelkezésre álló fejlesztési források lehívásában, és "ezt a teljesítményt nem hagyjuk veszélyeztetni".

A Jobbik véleménye szerint teljes rendszerváltásra van szükség a közbeszerzések területén, hogy egy olyan tiszta és átlátható rendszer jöjjön létre, amelyben számon kérhetőek a hibák, megszűnnek a visszaélések és lehetőség van a felelősségre vonásra.

Z. Kárpát Dániel sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: nem lehet apró bakiként és balesetként kezelni, hogy Brüsszel több száz milliárd forintnyi uniós pénzt függesztett fel. Egyes sajtójelentések szerint több száz vagy több ezer szerződést tekintettek át, "amelyek kapcsán egyértelműen felmerül a korrupció gyanúja" - tette hozzá.

Az LMP álláspontja az: várható volt, hogy előbb-utóbb probléma lesz az európai uniós támogatások felhasználásával kapcsolatosan. A párt egyúttal követeli az erről szóló európai bizottsági jelentés nyilvánosságra hozatalát.

Országgyűlési képviselőjük, Schmuck Erzsébet sajtótájékoztatóján emlékeztetett: pártja korábban folyamatosan felhívta a figyelmet arra, hogy baj van a projektelbírálási rendszerrel és a közbeszerzési eljárásokkal, átjárja ezeket a korrupció, és "elég sok esetben kimutatható volt, hogy kormányhoz közeliek (...) kaptak jelentős EU-s támogatást".

Az Együtt azt követeli, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság eredeti jelentését a gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseinek felfüggesztéséről. Az Együtt közleményében azt követelte, hogy a kormány hagyja abba "hazudozást és sumákolást". Hangsúlyozták, a Fidesz öt éve van kormányon, ennyi ideje lett volna arra, hogy feltárja és kijavítsa ezeket az állítólagos hiányosságokat, és nem megfelelő gyakorlatokat.

Öt év múltán hiteltelen még mindig az "elmúltnyolcévre" mutogatni - fogalmaztak.

A Magyar Liberális Párt szerint nyilvánosságra kell hozni, hogy az Európai Bizottság mely uniós pályázatoknál talált olyan hibákat, amelyek miatt felfüggesztették 700 milliárd forint kifizetését.

Bodnár Zoltán, az ellenzéki párt gazdaságpolitikusa szerint várható volt egy ilyen döntés, mert a Fidesz többször módosította a közbeszerzési törvényt és számos pont "lehetőséget adott az összejátszásra, a tisztességes verseny kijátszására". Brüsszellel pedig hónapok óta tart a vita, mert az uniós pályázati rendszert nem az Európai Bizottsággal egyeztetve és az általuk elfogadott módon alakították át - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.