Hitelminősítés

Felminősítette Magyarországot a Standard & Poor's

Egy fokozattal "BB plusz"-ra emelték az eddigi "BB"-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

2015.03.20 19:05MTI

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban bejelentett döntést egyebek mellett azzal a véleményével indokolta, hogy a magyar gazdaság külső egyensúlyi problémái jelentősen enyhültek az utóbbi években. Az S&P szerint a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása, valamint a helyi valutában történő hitelfinanszírozást előtérbe állító kormányzati stratégia is enyhítette Magyarország sebezhetőségét a potenciális külső sokkoktól, köztük az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris szigorítási ciklusától.

A felminősítés nyomán mindhárom nagy hitelminősítő - az S&P mellett a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings is - azonos, a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván Magyarországot.

Devizapiac

Mérsékelten erősödött a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon a főbb devizákhoz képest azután, hogy egy fokozattal felminősítette Magyarországot a Standard and Poor's pénteken.

Percekkel a hitelminősítő bejelentése előtt, 17.55-kor az euró 303,35 forinton állt, húsz perccel később 303,20 forinton jegyezték. A dollár árfolyama 279,59 forintról 279,26 forintra, a svájci franké 286,90 forintról 286,65 forintra, a japán jené pedig 2,3276 forintról 2,3242 forintra gyengült.

Péntek kora reggel az euró 303,40 forinton, a dollár 283,90 forinton, a frank 287,04 forinton, a jen 2,3524 forinton állt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.