Súlyos lépés lenne

Tállai: bízunk a felminősítésben

A magyar gazdaság 3,5 százalékkal bővült egy év alatt, míg a tavalyi utolsó negyedév 3,4 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest.

2015.02.16 09:36MTI

Legalább akkora súlyú lépés lenne, mint amikor kitörtünk a túlzottdeficit-eljárásból, azt üzenné ugyanis a világnak, hogy biztos befektetési hely vagyunk, lezárult a válság időszaka, és egy új, növekedési időszak kezdődik - hangsúlyozta a hétfői Ma reggelben az NGM parlamenti államtitkára.

A magyar gazdaság 3,5 százalékkal bővült egy év alatt, míg a tavalyi utolsó negyedév 3,4 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest - jelentette a KSH.

A nemzetgazdasági miniszter szerint ez azt bizonyítja, hogy Magyarországon stabillá és erőssé vált a gazdasági növekedés. Varga Mihály hozzátette: az idei első negyedév adatai alapján dönt a tárca arról, hogy módosítja-e az idei, 2,5 százalékos GDP-előrejelzését.

Az utolsó negyedév GDP-adatai mindenkit megleptek, a szaktárcát, a kormányt és a magyar elemzőket is – kommentálta a számokat a hétfői Ma reggelben az NGM parlamenti államtitkára.

Az, hogy a magyar gazdaság a vártnál jobban teljesített, többek közt annak köszönhető, hogy szinte minden ágazat meghaladta a 2013-as évi teljesítményét, de ezen belül is kiemelkedik az ipari, illetve építőipari, amely 6 százalék körül bővülést tudott felmutatni, ám igaz ez a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra is, ami pedig igazán nagy lendületet adott, az a 20 százalékot meghaladó beruházás-növekedés - hangsúlyozta Tállai András.

A bővülés másik lába az éves szintet 20 százalékos fogyasztásnövekedés, amelynek oka a rezsicsökkentés, a reáljövedelmek emelkedése és az üzemanyagár-csökkenés - tette hozzá.

Az EU-ban összesen kér ország tudott 3 százalék feletti gazdasági növekedést produkálni, mellettünk még a 3,1 százalékot kimutató Lengyelország, de az ő teljesítményüket is sikerült felülmúlnunk – emelte ki az államtitkár, hozzátéve, hogy a feladat most ezt a fenntartóható növekedést megtartani, hiszen az az embereknek többletjövedelmet, az államnak többletbevételt, új munkahelyeket jelent.

A legfontosabb most egy olyan (uniós) támogatási rendszert kidolgozni, amely közvetlenül a gazdaságot (munkahelyteremtés, termelő beruházások) segíti. Jó hír, hogy az EU öt operatív programot elfogadott, így a tárca már tervezheti a pályázatokat.

Fontos az is, hogy legyen, aki mindezt finanszírozza, ezért törekszik a kormány egy egészséges bankrendszer kialakítására és fenntartására. Ezért csökkenhet az átalakításokkal egy időben a bank-, az szja és a társasági adó mértéke, de legalább ilyen fontos a szakképzett munkaerő megteremtése is, amelyhez pedig a szakképzési rendszer átalakítása adhat segítséget.

Tállai András elmondta azt is, a szaktárca nagyon bízik abban, hogy a magyar gazdaság eredményeire a hitelminősítők is reagálnak, és hamarosan megérkezik a hír Magyarország felminősítéséről, amely legalább akkora jelentőségű lépés lenne, mint amikor kitörtünk a túlzottdeficit-eljárásból. Azt üzenné meg ugyanis a világnak, hogy biztos befektetési hely vagyunk, lezárult a válság időszaka, és egy új, növekedési időszak kezdődik - hangsúlyozta a hétfői Ma reggelben az NGM parlamenti államtitkára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.