Energiaunió

EU-államtitkár: Magyarország számára az infrastruktúra megteremtése az elsődleges

"Számunkra egy olyan távlati vízió támogatható, amelynek a végállomása a megfizethető, versenyképes energia biztosítása a fogyasztók számára, biztonságos és fenntartható módon."

2015.03.17 18:15MTI

Magyarország számára az első és legfontosabb szempont az energiaunióval kapcsolatban az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtése - mondta el magyar újságíróknak kedden Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára a tagállamok közösségi kérdésekért felelős minisztereinek tanácskozását követően.

A tárcavezetők elsősorban a hét második felében esedékes állam- és kormányfői csúcstalálkozó előkészítésével foglalkoztak, amelynek kiemelt napirendi pontja az energiaunió.

Takács Szabolcs elmondta, hogy kiegyensúlyozottnak tartja a csúcs résztvevői elé kerülő zárónyilatkozat tervezett szövegét, a kormány üdvözli a bizottság javaslatát és azt, hogy a vita fókuszában az energiaellátás biztonsága áll.

"Számunkra egy olyan távlati vízió támogatható, amelynek a végállomása a megfizethető, versenyképes energia biztosítása a fogyasztók számára, biztonságos és fenntartható módon" - hangoztatta Takács.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a jelenlegi uniós szerződés keretei között kell maradni, és tekintettel kell lenni a regionális és tagállami sajátosságokra egyaránt, emellett pedig tiszteletben kell tartani, hogy az úgynevezett energiamix meghatározása, vagyis annak megszabása, hogy melyik ország hogyan elégíti ki energiaszükségletét, kizárólagos tagállami hatáskör.

"Mindannyiunk érdeke, hogy létrejöjjön egy olyan európai energiapolitika, amely valamennyi tagállam sajátosságait, kitettségét, sérülékenységét, helyzetét figyelembe veszi" - húzta alá az uniós ügyekért felelős államtitkár.

Az MTI birtokába jutott a csúcs elé kerülő zárónyilatkozat tervezete, amely az energiaunió témakörében azt is tartalmazza, hogy önkéntes alapon a tagállamok dönthetnek a "keresletet aggregáló mechanizmusokról" vagyis közös energiavásárlásról. Takács megerősítette, hogy a szöveg valóban tartalmaz egy ilyen passzust, és ez ellen a kormánynak nincs is kifogása mindaddig, amíg ez nem jelent kötelezettséget. Takács Szabolcs a sorrendiség fontosságát hangsúlyozta, ismételten felhívva a figyelmet arra, hogy akkor lehet szó közös energiabeszerzésről, ha létrejön az a jelenleg nem létező infrastruktúra, amely minden tagállam számára egyenlő és arányos hozzáférést garantál a forrásokhoz és a piachoz. Erről egyelőre idő előtti beszélni - tette hozzá az államtitkár.

A Miniszterelnökség államtitkára úgy vélte, az állam-, illetve kormányfők között arról lehet ebben a témában nagy vita, hogy a kétoldalú energia-, gázvásárlási szerződések terén milyen mértékű transzparencia, átláthatóság legyen, miután Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke jelezte, hogy ezt meg akarja vitatni.

A csúcson a Keleti Partnerség, Ukrajna és Oroszország is napirenden lesz, de a szankciók mélyítése, vagy szélesítése jelenleg nincs napirenden - közölte Takács. Az államtitkár kifejtette, hogy a csúcstalálkozó, az Európai Tanács várhatóan értékelni fogja a helyzetet, és a vita arra fog összpontosítani, hogy kimondja-e az Európai Unió, hogy milyen lépést tesz, ha a minszki megállapodás maradéktalanul megvalósul, vagy addig is döntsön az unió a hatályos büntetőintézkedések meghosszabbításáról.

Takács Szabolcs elmondta, hogy csütörtök-péntekig nem lát esélyt arra, hogy ki lehessen jelenteni, hogy visszafordíthatatlanul megindult a válság enyhülése Kelet-Ukrajnában, de bízik abban, hogy a júniusi EU-csúcson érdemben lehet majd beszélni arról, hogy mi legyen a szankciókkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.