Egyezkedés

Sztrájkot hirdettek a villamosenergia-iparban

Az iparági sztrájkot sem tartotta kizártnak az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) elnöke, ha nem sikerül megállapodniuk a 2015. évi bérekről a munkáltatói oldallal.

2015.03.16 16:11MTI

A megállapodás részét képezné még a köztulajdonban lévő Magyar Villamos Művek Csoport (MVM) munkavállalóinak az ágazati kollektív szerződésben szereplő juttatásainak kifizetése.

Szilágyi József, az EVDSZ és a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) hétfőn, Budapesten tartott közös sajtótájékoztatóján hozzátette: március 20-án délelőtt 10 órára figyelemfelhívó demonstrációt hirdettek meg a Nemzetgazdasági Minisztérium elé.

A demonstrációval azt szeretnék elérni, hogy a nemzetgazdasági miniszter segítsen az aláírásával ellátott országos bérajánlás megvalósításában a villamosenergia-iparban is, valamint azt, hogy az MVM dolgozói megkapják év eleje óta késő béren kívüli juttatásaikat.

Amennyiben március 18-áig létrejön a megállapodás, elállnak a demonstrációtól - mondta. Szilágyi József jelezte: kettős munkaügyi konfliktushelyzet áll fenn a mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztató villamosenergia-iparban. Egyrészt nem született meg a 2015. évi ágazati bérmegállapodás, annak ellenére, hogy a szakszervezet a kormány által javasolt, az országos bérajánlásban szereplő 3-4 százalékos mértékhez igazodva szeretett volna megállapodni. A munkáltatói oldal végső ajánlatként 1,1 százalékos reálkereset növekedést ajánlott, míg a munkavállalói oldal a megállapodás alsó határaként 1,7 százalékos reálkereset növekedést követel. A munkaadói oldal 1,1 százalékos ajánlata a költségvetésben előrejelzett 1,8 százalékos inflációval 2,9 százalékos keresetszínvonal-növekedésnek felelne meg, ami nem éri el az országos bérajánlás alsó szintjét sem - tette hozzá az EVDSZ elnöke.

A másik konfliktust az jelenti, hogy az MVM Csoportban éve eleje óta nem fizetik ki mintegy 6000-8000 dolgozónak a béren kívüli juttatásokat és az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket sem utalják át, megsértve ezzel az ágazati kollektív szerződést - fejtette ki. Itt a munkáltató tájékoztatása szerint minisztériumi ellenjegyzés szükséges, emiatt csúszik a munkavállalók juttatása - tette hozzá Szilágyi József.

Rabi Ferenc, a BDSZ elnöke elmondta: az energetikai szénbányászat kapcsán, a Mátrai Erőmű Zrt. és a Vértesi Erőmű Zrt. - amely az MVM csoport tagja - révén van jelen az energiaiparban a szakszervezet. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bányászok a kollektív szerződés szerint járó cafeteria juttatásokat második hónapja nem kaphatják meg, mert nincs meg a megfelelő döntés a köztulajdonban lévő cégeknél. Jogos munkavállalói törekvésekért lépnek fel, elfogadhatatlan, hogy ne lehessen megállapodni egy bérajánlásban, valamint az is, hogy ne tartsák be a kollektív szerződésben foglaltakat - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.