Az ára is nő

Több feketét iszunk idén

Idén a globális kávéfogyasztás növekedésére, és a következő hónapokban a kávé világpiaci árának emelkedésére számít Mauricio Galindo, a Nemzetközi Kávészervezet, a ICO egyik vezetője.

2015.03.07 15:40MTI

Úgy vélte, hogy idén legalább két százalékkal emelkedik a világ kávéfogyasztása a tavalyi 1,8 százalékos bővülést követően.

A szakember azt mondta továbbá, hogy a következő hónapokban a kávé árának az emelkedésére számít az ICO a globális kínálati deficit miatt. Az áremelkedéssel kapcsolatos jóslat ellenére pénteken csökkent a kávé ára, igaz ezt elsősorban a dollár jelentősebb drágulása okozta.

Az Intercontinental Exchange (ICE) határidős tőzsdén egy font (45,36 dekagramm) arabica ára 0,4 százalékkal 1,3450 dollárra mérséklődött. A robusta ára 0,5 százalékkal 1866 dollárra csökkent tonnánként.

A robusta a gyengébb minőségű kávéfajta, ebből készül a gyorsan oldódó kávéporok alapanyaga. Vietnam a világ első számú robusta termelője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.